Stockholm

 • Glaukomföreningen i Stockholm

  Kontakt i Stockholm

  Britt-Marie Leijonhufvud

  Hej, jag är sekreterare i Glaukomföreningen i Stockholm och ansvarar för e-posten och information till nya medlemmar. Jag har glaukom sedan 15 år tillbaka. Välkommen att kontakta oss! Du når oss via e-post stockholm@glaukomforbundet.se

  Christer Jungstedt, ordförande
  tel 070-216 53 20, e-post christer.jungstedt@gmail.com
  Postadress: Christer Jungstedt
  Östra Finnbodavägen 15, 131 73 Nacka


  Glaukomcafé i Visby

  Torsdag den 19 maj kl 17.00

  Röda Korsets Café, Norra Hansegatan 14

  I samarbete med Glaukomförbundet bjuder vi in till Glaukomcafé där dr Heléne Hamberg-Nyström, docent och överläkare vid Visby lasarett kommer att närvara och svara på frågor.

  Personlig inbjudan är utskickad till våra medlemmar på Gotland.

  Anmälan senast 16 maj till Studieförbundet Vuxenskolan, tel 0498-20 50 70 eller gotland@sv.se

   

   

   


   

  ”En doft av hav”

  Tisdag den 7 juni kl 14.00 Saltsjöqvarn, Nacka

  Vi firar att sommaren är här med social samvaro och fika.

  Resealternativ: Med SL-båt nr 80 från Nybroplan till Saltsjöqvarn (SL-biljett krävs). Vi möter upp vid kajen i Saltsjöqvarn.

  Med bil eller färdtjänst, är adressen Östra Finnbodavägen 15, 131 73 Nacka. När ni kommit fram, ring Christer på 070-216 53 20, så möter vi upp!

  Anmälan kan göras endast 1 och 2 juni till stockholm@glaukomforbundet.se eller på föreningstelefonen 08-33 38 36 (telefonsvarare)

  OBS! Begränsat antal


   

  Medlemsmöten under pandemihösten 2021

  Vi har nu lyckats genomföra flera medlemsmöten trots pandemin. Ett handlade om hjälpmedel och på bilden ser vi Margareta och Helena från Syncentralen som berättade hur Syncentralen arbetar och vilken hjälp som finns tillgänglig. Ett mycket uppskattat möte med ett 80-tal besökare (i en mycket rymlig lokal)!

  En pensionärsförening uttryckte önskemål om att Glaukomföreningen skulle komma och berätta om glaukom. Det gjorde vi gärna, och mötet besöktes av både medlemmar och icke-medlemmar. Det blev därefter både frågestund och kaffe.

  Om du är med i en förening som skulle vilja att vi kom och berättade om glaukom och vår verksamhet får du gärna mejla stockholm@glaukomforbundet.se eller ringa oss på föreningstelefonen 08-33 38 36 som har telefonsvarare, så ska vi se om vi kan ordna det.

  Text: Cecilia Myhrman Foto: Britt-Marie Leijonhufvud


   

  Positivt med möte för nya medlemmar

  Nya medlemmar var inbjudna till en träff med styrelsen i oktober 2021. 25 personer kom och det blev en innehållsrik kväll, vi höll till i en rymlig lokal.

  Vår ordförande Christer Jungstedt, t h, svarade på frågor om körkort och mycket annat som intresserade deltagarna.


   

  Avtackning av trotjänare i Glaukomföreningen i Stockholm

  Fr v Kristina Lundgren, Christer Ekman och Rachel Norborg-Jerkeby.

  Den 16 juni 2021 hade vi en sommarfest för avgående styrelseledamöter hemma hos Kristina Lundgren. Hon kom till styrelsen redan 2006 och tog snart över kassörsskapet innan hon blev ordförande 2011.

  Övriga ledamöter som avtackades var Rachel Norborg-Jerkeby som invaldes i styrelsen 2008 och var dess tidigare sekreterare, Christer Ekman, föreningens kassör och tillika pianist sedan 2011 samt Roger Blomberg som skött medlemsregistret sedan 2006 men som inte kunde närvara vid festen.

  Britt-Marie Leijonhufvud, sekreterare


   

  Ordförande har ordet

  Hej kära medlemmar och anhöriga!

  Jag är sedan årsmötet den 15 mars 2021 ny ordförande och heter Christer Jungstedt. Jag bor i Nacka med min hustru Yvonne. Alla våra fem barn är sedan länge utflugna. Min glaukomdiagnos fick jag akut för femton år sedan.

  Styrelsen har sedan årsmötet haft ett flertal digitala möten. Pandemin har verkligen varit ett hinder för våra träffar med medlemmarna. Dock ser det ljusare ut nu med vaccineringar i full gång och tendenser på avtagande smittspridning. Vi jobbar för fullt med att skapa ett trevligt och intressant höstprogram. På listan finns: möte med nya medlemmar, frågemöten med läkare, föreläsning om glaukomforskning och lite social verksamhet. Vi har ett styrelsemöte inplanerat i mitten av augusti och då hoppas vi på att veta mer om höstens möjligheter med tanke på restriktioner och smittspridning.

  Vi siktar på att presentera ett höstprogram i början av september.

  Under tiden, var rädda om er och var inte för snabba på att sänka garden mot Coronan även om ni blivit vaccinerade.

  Mina varmaste sommarhälsningar!
  Christer Jungstedt
  Ordförande i Glaukomföreningen i Stockholm


   

  Nytt verksamhetsår – Ny styrelse i föreningen!

  På årsmötet den 15 mars 2021 fick föreningen en ny styrelse och den har konstituerat sig.

  Ordförande                         Christer Jungstedt, Nacka
  Vice ordförande                 Anna Wikberg, Norrtälje
  Kassör                                 Cecilia Myhrman, Lidingö
  Sekreterare                         Britt-Marie Leijonhufvud, Huddinge
  Ledamot                             Robert Stier, Stocksund
  Ledamot                             Arne Edström, Sundbyberg
  Suppleant                           Yvonne Jungstedt, Nacka


   

  Ordförande har ordet

  Först vill jag som nytillträdd ordförande tacka årsmötet för förtroendet. Därefter men inte mindre, tacka Kristina Lundgren för hennes mycket väl
  genomförda 10 år som ordförande och innan dess ett antal år i andra
  positioner i styrelsen. Tack säger jag även till de styrelseledamöter som
  i och med årsmötet avslutat sitt styrelsearbete. Ett idogt arbete utfört under
  många år. Ett stort tack till er alla!

  Vår verksamhet är precis som för många andra starkt begränsad av pandemin. Dessutom går det i dagsläget inte ens att gissa när ska bli bättre. All verksamhet inom föreningen sker nu via Zoom (videomöten), mail, telefon och post. Styrelsens ambition är att förbereda ett spännande program av aktiviteter till hösten (om möjligt).

  Under tiden kommer vi försöka skicka ut så mycket intressant information som möjligt till våra medlemmar. Ni är välkomna att komma med tips på vad ni skulle vilja veta mer om.

  Om ni har en mailadress men inte har lämnat den till föreningen, får ni gärna skicka den till Britt-Marie Leijonhufvud. Det underlättar för oss att ge information. All information om medlemmarna i föreningen stannar inom föreningen. Jag vill också understryka att vi är medvetna om att alla medlemmar inte använder dator. Därför jobbar vi med information på olika sätt.

  Jag önskar er alla en så trevlig vår det går!

  Christer Jungstedt
  Ordförande Glaukomföreningen i Stockholm


   

  Dr Enping Chen, docent och överläkare på S:t Eriks ögonsjukhus

  Läs HÄR om hans forskning om hur nya diagnosmetoder och förfinad tryckmätning kan hjälpa glaukompatienterna.


  Lyckad Samtalsträff på Sophiahemmet

  I Oscarssalen på Sophiahemmet samlades den 25 september 2019 21 medlemmar till en samtalsträff. Stort tack till dr Helena Svedberg som svarade på glaukomfrågor och fick många frågetecken att rätas ut.


   

  Behöver du hålla dina ögondroppar kylda utan kylskåp?

  Tipset är ett införskaffa ett kylfodral som håller ögondropparna under 30 grader C.
  Mejla Britt-Marie Leijonhufvud stockholm@glaukomforbundet.se så får du tips om var du kan köpa kylfodral!


   

  Seniordagen i Kungsträdgården den 7 maj 2019

  Mellan kl 10-17 var det 22 000 besökare i Kungsträdgården och många kom förbi Glaukomföreningens utställningsbord. Britt-Marie Leijonhufvud från styrelsen hade mycket god hjälp av medlemmarna Lotta Alterbeck och Elsebeth Tjärnlund för att sprida kunskap om sjukdomen. Två timmar innan stängning var de flesta broschyrer och tidningar slut. 120 stycken ”Vad är glaukom?” och 150 exemplar av Ögontrycket hade då delats ut. Rollupen användes mycket under dagen för att förklara vad som händer med synen vid glaukom.

  Ett nästan tomt utställningsbord vid dagens slut då det var stor åtgång på material.


   

  Björn Hellberg på författarresa till Mariehamn

  Onsdag den 3 april var det 33 medlemmar som avreste med Björcks resors buss från Cityterminalen med destination Kapellskär. Där kördes bussen ombord på båten Rosella med oss sittande kvar i stolarna vilket var mycket bekvämt. Väl ombord på båten fick vi lyssna till författaren, tennisoraklet och TV- kändisen Björn Hellberg. Efter föredraget väntade det välsmakande smörgåsbordet och dagen på båten avslutades med en medlemsträff där vi under lättsamma former diskuterade våra ögonproblem.

  Britt-Marie Leijonhufvud


   

  Rapport från Årsmötet 2019

  Den 21 mars hade Glaukomföreningen i Stockholm årsmöte i S:t Eriks aula och ett 40-tal medlemmar deltog. Efter fikapaus föreläste Patrik Malmunger som ansvarar för att stärka S:t Eriks externa forskningsfinansiering. Målet är att under den närmaste femårsperioden tillföra ögonforskningen ökade resurser. Sjukhuset har sedan tidigare fem forskningsgrupper med olika inriktningar, men under det senaste året har en ny forskningsgrupp tillkommit, bestående av treheltidsforskare, med inriktning på grundforskning kring glaukom.

  Vi fick också höra om nya S:t Eriks Ögonsjukhus som byggs i Hagastaden, granne med Karolinska universitetssjukhuset. Det ska bli ett ”Eye center of excellence” – ett experthus för sjukvård, forskning och innovation inom ögonområdet. Forskningsytorna kommer att bli dubbelt så stora som de är idag. Inflyttning sker under hösten 2020.

  Kort fick vi också möta Pete Williams som är forskargruppledare för Forskargrupp Glaukom och som arbetar med experimentell grundforskning. Ett av de aktuella forskningsprojekten är om en viss typ av B-vitamin kan skydda synnerven. Det går att följa Pete Williams arbete på https://petewilliamslab.com/
  /Britt-Marie Leijonhufvud


  Förhandsanmälan måste alltid göras till alla aktiviteter!

  Det finns två sätt att anmäla deltagande:

  Till telefonsvararen på vår föreningstelefon 08-33 38 36 eller
  via föreningens e-postadress: stockholm@glaukomforbundet.se
  Ange alltid namn, telefonnummer och vilken aktivitet det gäller!

  Vi söker medhjälpare till föreningens arbete!

  Vi vill sprida kunskap om glaukom och med förhoppningen att få fler medlemmar i vår förening. Visst ställer du upp! Anmäl ditt intresse till stockholm@glaukomforbundet.se


   

  Styrelsen

  Christer Jungstedt, ordförande
  Cecilia Myhrman, kassör
  Britt-Marie Leijonhufvud, sekreterare
  Anna Wikberg, ledamot
  Robert Stier, ledamot
  Arne Edström, ledamot
  Yvonne Jungstedt, suppleant


   

  Glaukomföreningen i Stockholm

  bildades 1986 på initiativ av två ögonläkare, då verksamma vid Huddinge sjukhus.
  • Vi är till för dig som har Glaukom eller som har anhörig med denna ögonsjukdom i Stockholmsregionen.
  • Två gånger per år håller vi informationsmöten, där läkare och andra kunniga personer håller föredrag om Glaukom och om ämnen inom angränsande områden. En liten grupp ögonläkare samarbetar med föreningen, bl.a. om val av ämnen för informationsmötena.
  • Vi träffas i samtalsgrupper, över en kopp kaffe, för att byta erfarenheter och knyta kontakter.
  • Du får tidningen ÖgonTrycket i Din brevlåda fyra gånger per år.
  • Årsavgiften är 200 kr, familjemedlem betalar 50 kr.
  • Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret så får du ett inbetalningskort med posten. Eller betala in avgiften på vårt plusgirokonto 495 80 90-5. Glöm inte namn, adress och gärna e-postadress.

  Publicerat 2022-05-18