Stockholm

 • Glaukomföreningen i Stockholm

  Kontakt i Stockholm

  Britt-Marie Leijonhufvud

  Hej, jag är sekreterare i Glaukomföreningen i Stockholm och ansvarar för e-posten och information till nya medlemmar. Jag har glaukom sedan 17  år tillbaka.
  Välkommen att kontakta oss! Du når oss via e-post stockholm@glaukomforbundet.se eller vår föreningstelefon 08-33 38 36 (telefonsvarare).

  Christer Jungstedt, ordförande
  tel 070-216 53 20, e-post christer.jungstedt@gmail.com
  Postadress: Christer Jungstedt
  Östra Finnbodavägen 15, 131 73 Nacka


  Öppet Hus med tema hjälpmedel

  Öppet Hus på temat hjälpmedel hölls den 11 april 2024 i Funktionsrätts lokaler på Kungsholmen.

  Föreningens samarbetspartners Iris Hjälpmedel och Insyn ställde ut och visade en mängd hjälpmedel för synskadade. Ett 50-tal medlemmar och anhöriga kom och styrelsen fanns på plats för att svara på frågor.

  Foto Jan Erlandsson och Cecilia Myhrman


   

  Stort intresse på
  Glaukomcafét i Norrtälje

  Det var många intresserade, både medlemmar och de som funderar på att bli medlemmar, som samlades till Glaukomcafét i Norrtälje den 13 mars.

  Totalt var det ett 20-tal personer som lyssnade till information om glaukom och delade erfarenheter i körkortsfrågan. På bilden ser vi bl a Stefan Lindskog.

   

   


   

  Rapport från årsmötet 2024

  Årsmötet 2024 hölls onsdag den 20 mars i Vuxenskolans aula på Sandhamnsgatan. Mötesordförande var Glaukomförbundets vice ordförande Anna Wikberg.

  Styrelsens sammansättning för 2024 finner du längst ner på sidan. Efter mötets formella del hölls en föreläsning av Jörgen Andersén från Iris Hjälpmedel på temat ” Syn och välfärd”.

   

   


   

  Medlemsmöte, 21 feb, för nya medlemmar
  som fått personlig inbjudan

  Vi ses onsdag den 21 februari kl 18.00 och som längst till kl 20.00
  för information och samtal.

  Plats: Mäster Olofsgården – som ligger nära Stortorget i Gamla Stan
  Adress: Svartmannagatan 6

  Anmälan: Senast fredag den 16 februari, e-post: stockholm@glaukomforbundet.se eller till telefonsvarare 08-33 38 36.

  Varmt välkomna!


   

  Ordföranden har ordet

  Bästa medlemmar,
  Nu har snön kommit och gör landskapet alldeles vitt. Vi går in i adventstider och kan se tillbaka på en trevlig och intressant höst.
  Hösten började med ett möte för nya medlemmar med stor närvaro och många frågor.
  Därefter gjorde vi ett besök på Gotland för att träffa våra medlemmar där, alltid trevligt att besöka Gotland.

  I början på oktober deltog vi tre dagar på Seniormässan i Älvsjö där vi fick chansen att berätta om glaukom och vår förening.
  Senare i oktober hade vi en intressant föreläsning om kirurgiska ingrepp för trycksänkning. Föreläsningen efterföljdes av en frågestund. Ett mycket uppskattat möte.

  I november hade vi ett som vanligt välfyllt glaukomcafé på Södergården.
  Under hösten har våra medlemmar Marie Gauffin och Lena Lundström drivit en mycket uppskattad Kamratcirkel, vi tackar för den fina insatsen.

  Nu i december håller styrelsen på för fullt med planeringen för vårterminens aktiviteter. Första aktiviteten börjar redan i januari med en ny Kamratcirkel.
  En av aktiviteterna under våren kommer att vara hjälpmedel och stöd.
  Föreläsningar och årsmöte finns naturligtvis och på agendan likväl som glaukomcafé. Program med tider och platser kommer i början på nya året.

  Jag och hela styrelsen vill önska alla våra medlemmar en riktigt
  God jul och ett Gott Nytt År!

  Christer Jungstedt
  Ordförande i Glaukomföreningen i Stockholm


   

  Kamratcirkel – samtalsgrupp runt glaukom
  utifrån boken Se dåligt – Må bra. FULLBOKAD!

  Utifrån boken ”Se dåligt Må bra” av Krister Inde har vi diskussioner om hur det är att få en kronisk ögonsjukdom och de möjligheter som eventuellt återstår då vi försonats med situationen. Tanken är att vi ska utgå från våra egna erfarenheter som glaukompatienter och jämföra de olika skolor och synsätt vi har stött på, även de oortodoxa. Framför allt lyssnar vi på varandra.

  Kamratcirkeln består av 5 träffar som hålls varje
  måndag kl 14.00–15.30 med start den 15 januari 2024.

  Lokal: Vuxenskolan, Sandhamsgatan 8, T-bana Gärdet.
  Max 10 deltagare.

  Krister Indes bok finns som talbok att låna gratis hos Legimus som har ett digitalt bibliotek med talböcker som går att lyssna på i telefonen. Ditt bibliotek kan hjälpa till att öppna ett konto för lån.

  Cirkelledare: Marie Gauffin, Socionom, Leg Psykoterapeut och medlem i Glaukomföreningen.

  Kamratcirkeln är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

  Anmälan senast fredag den 1 december till
  stockholm@glaukomforbundet.se


   

  Bästa medlemmar!

  Nu är sommaren här med högsommarvärme! Hösten, vintern och våren har varit fylld av trevliga och intressanta aktiviteter. Vi fortsätter idogt med att planera höstens medlems möten och övriga verksamheter.

  Efter sommaren kommer vi med några nyheter för medlemmarna som vi inte kan avslöja än men som vi känner kan vara positivt för många medlemmar.

  Det kan även nämnas att flera av våra påverkansaktiviteter har avancerat till högre nivåer, till exempel körkortsfrågan som nu är uppe på ministernivå.

  I höst och under 2024 kommer förbundet och föreningarna att starta en kampanj för att värva nya medlemmar. Detta för att för att vi ska bli starkare i vår lobbyverksamhet gentemot myndigheter, regioner och staten.

  Så om ni medlemmar känner/känner till någon med diagnosen glaukom så är det bra om ni kan berätta att vi finns. Vi ser gärna att det blir fler familjemedlemmar.

  Jag önskar er alla en skön och trevlig sommar och hoppas att vi ses på höstens möten.

  Glad Sommar!

  Stockholm juni 2023

  /Christer Jungstedt
  Ordförande i Glaukomföreningen i Stockholm


   

  25 000 besökare på Seniordagen i Stockholm

  Seniordagen i Kungsträdgården den 9 maj 2023 besöktes av 25 000 personer. Vid vår monter fick vi svara på många frågor om glaukom och träffa personer med glaukom som förhoppningsvis blir nya medlemmar.

  Foto: Christer Jungstedt t v och Jan Erlandsson från styrelsen samt Elsebeth Tjärnlund som är föreningens resursperson.

   

   


   

  Årsmöte med Glaukomföreningen i Stockholm

  Efter Årsmötet 2023 vid S:t Eriks Ögonsjukhus avtackades vice ordförande Anna Wikberg som suttit i styrelsen i 20 år, tidigare kassören Åke Svensson och Robert Stier. De flankerar här föreningens nya rollup.

  Avtackning av Anna, Robert och Åke.

  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  Efter mötets föreläste professor Rune Brautaset, verksam vid Karolinska Institutet och ordförande i Optikerförbundet om Optikernas nuvarande och framtida roll i ögonsjukvården. Ordförande Christer Jungstedt tackade för föreläsningen. Se bild ovan t h.


   

  Rapport från samtalsträff för Yngre med glaukom

  För första gången, den 8 mars 2023, var medlemmar som är 60 år och yngre inbjudna till en egen samtalsträff. Fyra medlemmar trotsade årets första snöoväder och kom till mötet.

  Under två timmar samtalade vi om personliga upplevelser och funderingar runt glaukomsjukdomen. Mötet blev en fin första träff – vi ser fram emot fler!

   

   


   

  Styrelsemöte hos Funktionsrätt i Stockholms län

   

  2023 års första styrelsemöte hölls hos Funktionsrätt i Stockholms län. Föreningen blev 2022 medlem i organisationen som är en partipolitisk och religiöst obunden samarbetsförening som arbetar med funktionsrättsfrågor inom Region Stockholm.

  Text & foto: Britt-Marie Leijonhufvud


   

  Träffar hösten 2022

  Seminarium om ny forskning och behandling av glaukom, S:t Eriks Ögonsjukhus den 27 okt

  Ett samarrangemang mellan S:t Eriks Ögonsjukhus, 1,6 & 2,6 Miljonerklubben och Glaukomföreningen i Stockholm

  Se foto från vänster: Enping Chen, docent vid S:t Eriks Ögonsjukhus, Christer Jungstedt, ordförande i Glaukomföreningen i Stockholm, Alexandra Charles, ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Gauti Johannesson, docent och lektor vid Umeå universitet, överläkare vid ögonkliniken Västerbotten i Umeå och Amelie Botling Taube, chef för glaukomsektionen vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

  Foto: Yvonne Jungstedt


  Glaukomcafé på Södergården den 25 oktober

  Foto: Britt-Marie Leijonhufvud


   

  Möte med årets nya medlemmar

  Styrelsen och årets nya medlemmar träffades den 21 september 2022 och lärde känna varandra lite. Föreningen berättade om verksamheten och snart ställde alla frågor om glaukom och jämförde sina erfarenheter med andra. Frågorna var många, stora och små. En mycket lyckad kväll, vi var cirka 20 personer.

  Text: Cecilia Myhrman
  Foto: Britt-Marie Leijonhufvud


   

  Välbesökt medlemsmöte på S:t Eriks Ögonjukhus

  Nästan hundra intresserade medlemmar kom till nya S:t Eriks Ögonjukhus den 3 maj 2022 för att lyssna till docent Enping Chens föredrag – och ställa frågor. Vi fick ta del av ny kunskap inom glaukomforskningen och extra spännande var det att lyssna till möjliga framtida undersökningsmetoder. Kanske kan du i framtiden hemifrån ta trycket och mäta synfältet?

  Text: Cecilia Myhrman

  Bild: Överläkare och forskare Enping Chen. Foto: Yvonne Jungstedt


   

  Medlemsmöten under pandemihösten 2021

  Vi har nu lyckats genomföra flera medlemsmöten trots pandemin. Ett handlade om hjälpmedel och på bilden ser vi Margareta och Helena från Syncentralen som berättade hur Syncentralen arbetar och vilken hjälp som finns tillgänglig. Ett mycket uppskattat möte med ett 80-tal besökare (i en mycket rymlig lokal)!

  En pensionärsförening uttryckte önskemål om att Glaukomföreningen skulle komma och berätta om glaukom. Det gjorde vi gärna, och mötet besöktes av både medlemmar och icke-medlemmar. Det blev därefter både frågestund och kaffe.

  Om du är med i en förening som skulle vilja att vi kom och berättade om glaukom och vår verksamhet får du gärna mejla stockholm@glaukomforbundet.se eller ringa oss på föreningstelefonen 08-33 38 36 som har telefonsvarare, så ska vi se om vi kan ordna det.

  Text: Cecilia Myhrman Foto: Britt-Marie Leijonhufvud


   

  Styrelse 2024

  Ordförande                        Christer Jungstedt, Nacka
  Vice ordförande                Jan Erlandsson, Stockholm
  Kassör                                Cecilia Myhrman, Lidingö
  Sekreterare                         Britt-Marie Leijonhufvud, Huddinge
  Ledamot                             Arne Edström, Sundbyberg
  Ledamot                             Ann-Christine Gorosch, Lidingö
  Suppleant                           Yvonne Jungstedt, Nacka


   

  Behöver du hålla dina ögondroppar kylda utan kylskåp?

  Tipset är ett införskaffa ett kylfodral som håller ögondropparna under 30 grader C.
  Mejla Britt-Marie Leijonhufvud stockholm@glaukomforbundet.se så får du tips om var du kan köpa kylfodral!


   

  Förhandsanmälan måste alltid göras till alla aktiviteter!

  Det finns två sätt att anmäla deltagande:

  Till telefonsvararen på vår föreningstelefon 08-33 38 36 eller
  via föreningens e-postadress: stockholm@glaukomforbundet.se
  Ange alltid namn, telefonnummer och vilken aktivitet det gäller!

  Vi söker medhjälpare till föreningens arbete!

  Vi vill sprida kunskap om glaukom och med förhoppningen att få fler medlemmar i vår förening. Visst ställer du upp! Anmäl ditt intresse till stockholm@glaukomforbundet.se


   

  Glaukomföreningen i Stockholm

  bildades 1986 på initiativ av två ögonläkare, då verksamma vid Huddinge sjukhus.
  • Vi är till för dig som har Glaukom eller som har anhörig med denna ögonsjukdom i Stockholmsregionen.
  • Två gånger per år håller vi informationsmöten, där läkare och andra kunniga personer håller föredrag om Glaukom och om ämnen inom angränsande områden. En liten grupp ögonläkare samarbetar med föreningen, bl.a. om val av ämnen för informationsmötena.
  • Vi träffas i samtalsgrupper, över en kopp kaffe, för att byta erfarenheter och knyta kontakter.
  • Du får tidningen ÖgonTrycket i Din brevlåda fyra gånger per år.
  • Årsavgiften är 200 kr, familjemedlem betalar 50 kr.
  Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret. Där finns även mer information.

  Publicerat 2024-04-25