Värmland

 • Glaukomföreningen Värmland

  Kontakt i Värmland
  Styrelse 2019

  Yngve Berg, Karlstad, ordförande, 070-529 54 79
  Postadress: c/o Yngve Berg, Mamsell Dillners väg 15, 653 46 Karlstad
  Ingrid Sällström, Karlstad, sekreterare, 070-518 90 04
  Göran Boström, Karlstad, kassör, tel 070-863 32 30
  Anna Nyquist, Kristinehamn, 073-348 40 42
  Per-Åke Leander, Hammarö, 076-396 54 10
  Margareta Aspman, Karlstad, suppleant, 070-447 15 62
  Lizzie Jansson, Arvika, suppleant, 070-718 84 81

  E-post: varmland@glaukomforbundet.se


  Presentation av föreningen

  Föreningen har cirka 150 medlemmar. Medlemstidningen Ögontrycket utkommer fem gånger per år och innehåller artiklar som på något sätt har anknytning till glaukom. Föreningens verksamhet består i att informera om glaukom och nödvändigheten att låta undersöka sig. Vi har också träffar för medlemmar, caféträffar i mindre grupper och föreläsningar/information i något ämne som kan vara intressant för våra medlemmar. Varje år anordnar vi en heldagsutflykt i aug/sept. Vi har kontinuerlig kontakt med ögonsjukvården i länet. Och vi välkomnar förslag till ytterligare aktiviteter liksom medlemmar som vill engagera sig i föreningens arbete!


   

  Båtresa på Vänern med Bojorten

  Tisdagen den 27 augusti

  Vi träffas vid Norrstrandkyrkan kl 9.00 och åker med buss till Kristinehamn. Deltagare från östra Värmland sluter upp i Gästhamnen. Båten avgår klockan 10.00.

  Under båtfärden i Kristinehamns vackra skärgård, som tar två timmar, får vi guidning och serveras kaffe. Båten är tillgänglig för rollatorer. Bussen tar sedan oss alla till Marieberg för att inta lunch. Efter det bussas vi till Österviks kapell där vi får guidning om kapellets intressanta historia. Om tiden räcker till kanske vi hinner med en promenad i Gustafsviks herrgårdspark. Beräknad återkomst till Karlstad kl 17.00.

  Avgiften betalas vid avfärd och är 300 kr per person för medlemmar och medföljande.
  Anmälan, med ev önskan om specialkost, senast den 1/8 till: varmland@glaukomforbundet.se eller pica.anna@gmail.com eller goeran.bostroem@swipnet.se eller Ingrid Sällström, tel 0705-18 90 04


   

  Årsmötet 2019 hölls på Residenset 27 mars. Vi hade besök av f d skolchefen, nuvarande trubaduren Göran Bryntesson, som både hanterade klubban under årsmötet och därefter underhöll oss med sång, musik och några Elis i Taserud-historier (han har skrivit en bok om Elis tillsammans med Marja i Myrom, som har illustrerat boken). Å så fick vi kaffe, förstås. Signe Persdotter och Irene Holmström avslutade – åtminstone tillfälligt – sina engagemang i styrelsen och Anna Nyquist och Per-Åke Leander påbörjade sina. Vi som var där tyckte det var det trevligaste årsmötet vi har haft!


   

  Medlemsträff på Residenset

  Tisdag den 29 januari trotsade 38 medlemmar i Värmlands glaukomförening kyla och snö för att träffas på Residenset i Karlstad. Där serverades vi gott kaffe med smörgås och hembakad rulltårta medan en ur personalen presenterade de vackra lokalerna, dess historia och vilken verksamhet som bedrivs där nu. Vår ordförande Yngve Berg informerade om vårens planerade aktiviteter.

  Det blev sen god tid för trevlig samvaro och samtal innan vi fick besök av Brottsofferjouren, som inbjudits att föreläsa om Bedrägerier mot årsrika och hur man kan skydda sig. De två representanterna, Maria Ahlen, stödjare och Anette Johansson, samordnare berättade att Brottsofferjouren är en ideell organisation som jobbar för bättre villkor för brottsoffer, anhöriga och vittnen. De ger också hjälp och stöd i kontakt med myndigheter. Bedrägerier via bank-ID ökar explosionsartat. Det sker oftast på vardagar och då mitt på dagen. Vi fick lyssna på ett inspelat samtal där någon försökte kapa ett konto för en äldre man. Bedragarna är uppfinningsrika och låter mycket trovärdiga, men i det här fallet lyckades man inte.

  Brottsofferjouren finns på Drottninggatan 30 i Karlstad, e-post: info@varmland.boj.se och hemsida: www.varmland.boj.se

  Margareta Aspman


   

  Publicerat 2019-07-17