Värmland

 • Glaukomföreningen Värmland

  Kontakt i Värmland
  Styrelse 2019

  Yngve Berg, Karlstad, ordförande, 070-529 54 79
  Postadress: c/o Yngve Berg, Mamsell Dillners väg 15, 653 46 Karlstad
  Ingrid Sällström, Karlstad, sekreterare, 070-518 90 04
  Göran Boström, Karlstad, kassör, tel 070-863 32 30
  Anna Nyquist, Kristinehamn, 073-348 40 42
  Per-Åke Leander, Hammarö, 076-396 54 10
  Margareta Aspman, Karlstad, suppleant, 070-447 15 62
  Lizzie Jansson, Arvika, suppleant, 070-718 84 81

  E-post: varmland@glaukomforbundet.se


  Presentation av föreningen

  Föreningen har cirka 150 medlemmar. Medlemstidningen Ögontrycket utkommer fem gånger per år och innehåller artiklar som på något sätt har anknytning till glaukom. Föreningens verksamhet består i att informera om glaukom och nödvändigheten att låta undersöka sig. Vi har också träffar för medlemmar, caféträffar i mindre grupper och föreläsningar/information i något ämne som kan vara intressant för våra medlemmar. Varje år anordnar vi en heldagsutflykt i aug/sept. Vi har kontinuerlig kontakt med ögonsjukvården i länet. Och vi välkomnar förslag till ytterligare aktiviteter liksom medlemmar som vill engagera sig i föreningens arbete!


   

  Uppskattat Glaukomcafé i Adventstid

  Styrelsen inbjöd till Glaukomcafé på Bibliotekscaféet i Karlstad den 2 december. Trots kyla, halka och att det var i det närmaste mörkt redan kl 15 kom åtta medlemmar för att fika och umgås. Samtalen flöt lätt och glaukom var förstås huvudämnet. Man enades om att det är värdefullt att ha dessa opretentiösa träffar och då förslagsvis två gånger per termin. Bibliotekscaféet ansågs lättillgängligt och bra. Datum för nästa år kommer att skickas ut i ett kommande medlemsbrev.

  Ingrid Sällström


   

  Härlig båtresa på Vänern med Bojorten

  Tisdagen den 27 augusti hade styrelsen ordnat en medlemsresa. Det blev en mycket lyckad dag med strålande sol. 41 medlemmar mötte upp vid Norrstrandkyrkan i Karlstad på morgonen.

  En buss med glad chaufför tog oss till Kristinehamn. I Gästhamnen låg Bojorten och väntade. Hon är en segelskuta byggd på 1980-talet som en kopia av de holländska skepp som ursprungligen färdades på kanalerna i Nederländerna, men som också trafikerade Vänern på artonhundratalet. Båttypen är flatbottnad men med sänkbara sidokölar à 900 kilo som ger stabilitet.  Vi hälsades välkomna ombord av kaptenen med eller utan rollatorer. I en behaglig fart av 7 knop styrde Bojorten ut genom Vålösundet. Där kom det guiden Christina Skan i lila krinolin ombord. Hon berättade livfullt om Kristinehamns historia. Marknaden Fastingen var ursprungligen till för att bestämma priset på järnmalmen från Bergslagen som skulle fraktas ut på skutor från Kristinehamn. Vi passerade Picassoskulpturen och fick höra den osannolika historien om varför den hamnade i Kristinehamn.

  Efter en god buffélunch på Kristinehamns Konferens Center åkte vi till Österviks Kapell. En kunnig guide, Terese Eklund, visade oss runt i detta stora och mycket märkliga hus. Det byggdes av greveparet Adlersparre på Gustavsviks herrgård och stod färdigt 1872. Byggnaden tjänade som kyrka för folket på Gustavsvik och blev skola för deras barn. I källaren ordnades skolbespisning, vilken var den första i Sverige. I början av 1900-talet flyttade skulptören Rafael Rådberg in på Östervik. Han har gjort Jenny Lindstatyn på Djurgården i Stockholm och Laxfångaren i Stadsparken i Karlstad. Många av hans byster finns kvar i Mejeriet, ett vackert hus bredvid kapellet. I källarmuren har man hittat en sällsynt spindelart som de modigaste av oss fick krypa in och titta på.

  Vi avslutade resan med att bese trädgården vid den nerbrunna Gustavsviks herrgård. På hemvägen informerade ordföranden om kommande aktiviteter. Det ska bli Glaukomkafé i Karlstad och Kristinehamn och en föreläsning om glaukomsjukvård. Klockan halv fem steg vi mycket nöjda, glada och lite trötta av bussen i Karlstad.

  Ingrid Sällström


   

  Årsmötet 2019 hölls på Residenset 27 mars. Vi hade besök av f d skolchefen, nuvarande trubaduren Göran Bryntesson, som både hanterade klubban under årsmötet och därefter underhöll oss med sång, musik och några Elis i Taserud-historier (han har skrivit en bok om Elis tillsammans med Marja i Myrom, som har illustrerat boken). Å så fick vi kaffe, förstås. Signe Persdotter och Irene Holmström avslutade – åtminstone tillfälligt – sina engagemang i styrelsen och Anna Nyquist och Per-Åke Leander påbörjade sina. Vi som var där tyckte det var det trevligaste årsmötet vi har haft!


   

  Medlemsträff på Residenset

  Tisdag den 29 januari trotsade 38 medlemmar i Värmlands glaukomförening kyla och snö för att träffas på Residenset i Karlstad. Där serverades vi gott kaffe med smörgås och hembakad rulltårta medan en ur personalen presenterade de vackra lokalerna, dess historia och vilken verksamhet som bedrivs där nu. Vår ordförande Yngve Berg informerade om vårens planerade aktiviteter.

  Det blev sen god tid för trevlig samvaro och samtal innan vi fick besök av Brottsofferjouren, som inbjudits att föreläsa om Bedrägerier mot årsrika och hur man kan skydda sig. De två representanterna, Maria Ahlen, stödjare och Anette Johansson, samordnare berättade att Brottsofferjouren är en ideell organisation som jobbar för bättre villkor för brottsoffer, anhöriga och vittnen. De ger också hjälp och stöd i kontakt med myndigheter. Bedrägerier via bank-ID ökar explosionsartat. Det sker oftast på vardagar och då mitt på dagen. Vi fick lyssna på ett inspelat samtal där någon försökte kapa ett konto för en äldre man. Bedragarna är uppfinningsrika och låter mycket trovärdiga, men i det här fallet lyckades man inte.

  Brottsofferjouren finns på Drottninggatan 30 i Karlstad, e-post: info@varmland.boj.se och hemsida: www.varmland.boj.se

  Margareta Aspman


   

  Publicerat 2019-12-09