Värmland

 • Glaukomföreningen Värmland

  Kontakt i Värmland
  Styrelse

  Yngve Berg, Karlstad, ordförande, 070-529 54 79
  Postadress: c/o Yngve Berg, Mamsell Dillners väg 15, 653 46 Karlstad
  Ingrid Sällström, Karlstad, sekreterare, 070-518 90 04
  Göran Boström, Karlstad, kassör, tel 070-863 32 30
  Per-Åke Leander, Hammarö, ledamot 079-337 21 08
  Marianne Månsson, Karlstad, ledamot, 072-730 75 06

  E-post: varmland@glaukomforbundet.se


   

  Presentation av föreningen

  Föreningen har cirka 150 medlemmar. Medlemstidningen Ögontrycket utkommer fyra gånger per år och innehåller artiklar som på något sätt har anknytning till glaukom. Föreningens verksamhet består i att informera om glaukom och nödvändigheten att låta undersöka sig. Vi har också träffar för medlemmar, caféträffar i mindre grupper och föreläsningar/information i något ämne som kan vara intressant för våra medlemmar. Varje år anordnar vi en heldagsutflykt i aug/sept. Vi har kontinuerlig kontakt med ögonsjukvården i länet. Och vi välkomnar förslag till ytterligare aktiviteter liksom medlemmar som vill engagera sig i föreningens arbete!


   

  Årsmötesprotokoll

  från Glaukomföreningen Värmlands årsmöte den 22 mars 2022 hittar du här: Värmland_Årsmötesprotokoll 2022-03-22


   

  Körkortsfrågan aktuell på årsmötet

  Årsmötet kunde äntligen genomföras den 13 oktober 2021. Eftersom det var oklart om hur smittoläget skulle se ut under hösten vågade vi inte satsa på någon extra programaktivitet. 12 medlemmar slöt upp i Funktionsrätts lokaler. Eter sedvanliga årsmötesförhandlingar bjöds det på kaffe med hembakat bröd och vi fick tillfälle till avslappnat umgänge och småprat.

  Ett ämne som alltid dyker upp vid sådana tillfällen är körkortsfrågan. Nu hoppas vi att vi kan komma igång med fler aktiviteter efter årsskiftet och att då kunna få ordna en större träff på det temat.

  Här kan du läsa protokollet från årsmötet:

  Värmland Årsmötesprotokoll 2021-10-13

  Ingrid Sällström


   

  Bästa medlemmar!

  Nu måste vi väl säga att sommaren är här! Lite blandat väder, som det ofta är. Och vaccinationerna fortskrider, till glädje för alla. Själva är vi väl, i kraft av ålder, vaccinerade sen ett tag tillbaka och kan träffa människor lite friare än tidigare. Ett exempel på det är att styrelsen hade ett fysiskt möte för ett par veckor sedan, det första med alla närvarande sen pandemin bröt ut!

  Då beslöt vi att skjuta på den redan förra året planerade resan till Finnskogsmuséet, med besök även på en finngård. Visserligen var ett antal medlemmar positiva till att åka, men några var också negativa. Vi funderar på en resa i mindre format, vi får återkomma till det efter sommaren.

  Och så har vi fått möjligheten till utbildning i den digitala världen. Några av oss i styrelsen har fått den utbildning som Studieförbundet Vuxenskolan genomför på uppdrag av Funktionsrätt Värmland, och nu finns det möjlighet för fler att ta del av den. Gör det, mycket trevligt genomförd, och den stärker självförtroendet också! Ni hittar inbjudan här nedan.
  Hoppas vi ses framåt hösten!

  Med önskan om en riktigt fin sommar!

  Styrelsen

  Karlstad dec 2020

  Hej alla medlemmar!

  Ett för många av oss dystert år går mot sitt slut, vi hoppas att nästa år blir bättre! Vaccination lär vara nära förestående, och där är vi en prioriterad grupp! Alltid något att glädjas åt!

  Vi genomförde sent omsider årsmötet 2020. Vi är nu en person mindre i styrelsen, vi har inte hittat någon ny som vill vara med. Presumtiva styrelsemedlemmar finns bland mottagare av detta brev! Vi har sänkt årsavgiften för nästa år till 150 kr, och 50 för stödmedlem. Och varje medlem, alltså även stödmedlemmar, genererar ett statsbidrag till förbundet om ca 500 kr!

  Mycket glädjande att konstatera att körkortsfrågan går framåt! Förbundet anser att Transportstyrelsen driver en alltför hård linje vid synfältsbortfall och att bedömning av professionella förarprövare bör kunna vägas in i besluten. Frågan har drivits i riksdagens trafikutskott. Nu uppmanar riksdagen regeringen att återinföra simulatortest vid synfallsdefekter! Det går att läsa mer på förbundets hemsida, glaukomforbundet.se.

  Föreningen har, tillsammans med Funktionsrätt, sökt pengar hos regionen för att höja kompetensnivån inom it-området. Målet är att varje medlem som vill ska kunna använda modern teknik för att söka information, uträtta ärenden och delta i aktiviteter via internet. Blir spännande att se vad som kommer fram av detta! Hoppas kunna informera vidare om detta i nästa medlemsbrev, som förhoppningsvis även innehåller kallelse till årsmöte! Fysiskt eller digitalt… Och hur vi bedömer resten av året, ur aktivitetssynpunkt.

  Och vad gör vi i styrelsen för att hålla humöret uppe? Ingrid har fått en ny shunt så att trycket har gått ned högst avsevärt, nu stickar hon strumpor till sina elva barnbarn. Margareta har fått ett nytt knä och är ute i skogen igen. Och Anna har fått en hundkompis att ta promenader med. Yngve håller på att rotfylla en tand och Göran kör på med sina balansövningar.

  Håll ut och håll avstånd, och hör gärna av er med synpunkter eller idéer!

  Gott Nytt år!

  Årsmötet genomfört med distans

  Den 21 oktober 2020, innan smittspridningen åter börjat ta fart, kunde vi hålla vårt årsmöte som var uppskjutet sedan i våras.

  Vi höll till på Funktionsrätts lokaler i Karlstad där vi kunde sitta med bra distans, utan förtäring och utan övrigt program.

  I stort sett hela styrelsen omvaldes. Årsavgiften kommer att sänkas för 2021. Förklaring till det kan du se under § 7 i det bifogade protokollet. I verksamhetsplanen hoppas vi kunna genomföra de aktiviteter som var planerade det här året, såsom medlemsträffen med dr Johan Damm och medlemsresan till Finnskogen-Lekvattnet.

  Under övriga frågor diskuterades vikten av att hålla kvar kontakten med ögonsjukvården nu när samverkansmöten inte kan hållas. Vi kommer att initiera mailkontakt. Körkortsfrågan väckte också stort engagemang.

  Avslutningsvis insåg vi att det är svårt att hitta lämpliga medlemsaktiviteter under denna pandemitid. Vi får se fram emot vaccinet!

  Ingrid Sällström

  Värmland Årsmötesprotokoll 201021


   

  Coronasäker stavgång

  Första oktober hade styrelsen inbjudit medlemmarna till en coronasäker aktivitet med stavgång/promenad runt Sundstatjärn i Karlstad.

  Fem personer, varav tre från styrelsen, anslöt utanför Badhusets entre. Alla kunde gå i sin takt, med och utan stavar och promenadvädret var skönt. Eftersom uppslutningen inte var så stor känns intresset tveksamt så det beslöts inte om någon ytterligare träff för närvarande.

  Ingrid Sällström


   

  Uppskattat Glaukomcafé i Adventstid

  Styrelsen inbjöd till Glaukomcafé på Bibliotekscaféet i Karlstad den 2 december 2019. Trots kyla, halka och att det var i det närmaste mörkt redan kl 15 kom åtta medlemmar för att fika och umgås. Samtalen flöt lätt och glaukom var förstås huvudämnet. Man enades om att det är värdefullt att ha dessa opretentiösa träffar och då förslagsvis två gånger per termin. Bibliotekscaféet ansågs lättillgängligt och bra. Datum för nästa år kommer att skickas ut i ett kommande medlemsbrev.

  Ingrid Sällström


   

  Härlig båtresa på Vänern med Bojorten

  Tisdagen den 27 augusti 2019 hade styrelsen ordnat en medlemsresa. Det blev en mycket lyckad dag med strålande sol. 41 medlemmar mötte upp vid Norrstrandkyrkan i Karlstad på morgonen.

  En buss med glad chaufför tog oss till Kristinehamn. I Gästhamnen låg Bojorten och väntade. Hon är en segelskuta byggd på 1980-talet som en kopia av de holländska skepp som ursprungligen färdades på kanalerna i Nederländerna, men som också trafikerade Vänern på artonhundratalet. Båttypen är flatbottnad men med sänkbara sidokölar à 900 kilo som ger stabilitet.  Vi hälsades välkomna ombord av kaptenen med eller utan rollatorer. I en behaglig fart av 7 knop styrde Bojorten ut genom Vålösundet. Där kom det guiden Christina Skan i lila krinolin ombord. Hon berättade livfullt om Kristinehamns historia. Marknaden Fastingen var ursprungligen till för att bestämma priset på järnmalmen från Bergslagen som skulle fraktas ut på skutor från Kristinehamn. Vi passerade Picassoskulpturen och fick höra den osannolika historien om varför den hamnade i Kristinehamn.

  Efter en god buffélunch på Kristinehamns Konferens Center åkte vi till Österviks Kapell. En kunnig guide, Terese Eklund, visade oss runt i detta stora och mycket märkliga hus. Det byggdes av greveparet Adlersparre på Gustavsviks herrgård och stod färdigt 1872. Byggnaden tjänade som kyrka för folket på Gustavsvik och blev skola för deras barn. I källaren ordnades skolbespisning, vilken var den första i Sverige. I början av 1900-talet flyttade skulptören Rafael Rådberg in på Östervik. Han har gjort Jenny Lindstatyn på Djurgården i Stockholm och Laxfångaren i Stadsparken i Karlstad. Många av hans byster finns kvar i Mejeriet, ett vackert hus bredvid kapellet. I källarmuren har man hittat en sällsynt spindelart som de modigaste av oss fick krypa in och titta på.

  Vi avslutade resan med att bese trädgården vid den nerbrunna Gustavsviks herrgård. På hemvägen informerade ordföranden om kommande aktiviteter. Det ska bli Glaukomkafé i Karlstad och Kristinehamn och en föreläsning om glaukomsjukvård. Klockan halv fem steg vi mycket nöjda, glada och lite trötta av bussen i Karlstad.

  Ingrid Sällström


   

  Publicerat 2022-05-18