-
Glaukomföreningen Dalarna norra
Kontakt i Dalarna norra
Ingrid Sjökvist, ordförande
tel 070-542 42 07
e-post dalarnanorra@glaukomforbundet.se
Postadress: c/o Ingrid Sjökvist, Karlbergastigen 10, 15156 SödertäljeVill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret. Där finns även mer information.
Medlemsmöte i Mora
Hej alla medlemmar i Glaukomföreningen Dalarna Norra!
Efter en lång och, mot slutet, regnig sommar börjar hösten närma sig. Vad passar då bättre än att samlas till ett medlemsmöte? Den här gången tänker vi oss ett sådant som inte har glaukom som tema.
I stället har vi bjudit in Katzon, Katarina Sakrisson, känd estradör, artist, konstnärer, kreatör m m från Mora. Exakt vad hon kommer att bjuda på vet vi inte, men att det blir underhållande och roligt förstår vi. (Foto från Katzon.se)
När? Tisdag den 19 sept kl 16.00-18.30
Var? Andreasgården Mora
Vem? Medlemmar och familjemedlemmar är välkomna. Även övriga vänner och bekanta men då i mån av plats. Utrymmet är begränsat så det är först till kvarn som gäller, medlemmar har företräde.
Kostnad: Föreningen bjuder på träffen inkl kaffe/te och smörgås. Icke medlemmar betalar 75 kr/person.
OBS! Vi behöver din anmälan och det senast tisdag den 12 september. Mejla eller ring enligt kontaktuppgifterna nedan.
Hjärtligt välkommen!
Styrelsen
Gm Ingrid Sjökvist, ordförande
sjokvist.ingrid@icloud.com
070-542 42 07
Årsmöte med besök av Syncentralen
Glaukomföreningen Dalarna Norra höll sitt årsmöte onsdagen den 29 mars i Mora. Ett femtontal personer var med.
Efter årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna till Karolina Ersbjörs, optiker på Syncentralen i Borlänge. Hon berättade och visade bilder på tänkbara hjälpmedel som kan få vardagen att fungera bättre för synskadade. Tre ledord upprepade hon flera gånger, tre ord som hjälper ögat att se bättre: Belysning. Kontraster. Avstånd.
Och för vart och ett av dem gäller att vara lite klurig och fantasifull. Till exempel kan man använda pannlampa när man ska leta reda på saker i ett djupt skåp eller en mörk garderob. Då har man händerna fria samtidigt som man ser bättre. Eller, som hon sa, varför inte utnyttja den alldeles gratis jättelampa vi alla har, nämligen solen. Med den i ryggen får man oftast jättebra och tillräckligt med ljus.
Bra tips
Tumregeln är: Ju ljusare miljö, desto bättre synskärpa.
Kontraster kan göra stor skillnad fast man kanske inte tänkt på det. På papper, såväl som på skärmar av olika slag. Läs på surfplatta, där kan man förstora texten på boksidorna och ändra så att man får vita bokstäver på svart botten, vilket ofta hjälper läsbarheten. Låna storstilsböcker på biblioteket. Skriv med tuschpenna i stället för kulspetspenna och absolut inte med blyerts, som syns sämst av alla sorts pennor.
Det tredje ledordet är avståndet. Ser man dåligt vad som sker i teverutan – flytta närmre, eller be att få starka läsglasögon från Syncentralen eller rent av en kikare.
Allt det här och lite till berättar de på Syncentralen för dem som fått remiss dit. Av sin läkare eller sjuksköterska. Brått har de heller inte där, utan ett besök hos dem brukar få kunna vara nån timme. Under den tiden hjälps patienten och optikern åt att reda ut vad som behövs för just den enskilde i vardagen. På Syncentralen, åtminstone i Borlänge, som servar hela länet, finns också arbetsterapeut och kurator. Vi är glada att vi bad Karolina Ersbjörs komma och berätta!
Styrelsen som röstades fram för innevarande år består av Börje Annemo (kassör), Kristina Frost, Åsa Holvall och undertecknad (ordförande) samt av suppleanterna Christina Holmberg, Ann-Marie Berglund och (ny) Elsa Andersson. Vår revisor Maria Karlsson omvaldes också på ett år.
Ingrid Sjökvist
Glaukomkafé i Mora
Glaukomföreningen bjöd in till ett glaukomkafé den 15 november 2022. En gråkall och lite blåsig höstdag då det kändes extra mysigt att kliva in i bulldoftande värme. Ett tiotal personer samlades på Mora Kaffestuga, vårt ”stammiskafé” mitt i Mora.
Mest pratade vi om det många av oss läst i pressen, nämligen hur långt körkortsfrågan avancerat för beslut om ändrade riktlinjer för indragning. Vi pratade också om olika sorters droppar och eventuella biverkningar.
Ett par tips fick vi med oss, för att inte glömma bort droppandet, om hur viktigt det är att skapa rutiner som är enkla att följa:
En droppe före och en efter Rapport! Lätt att hålla reda på.
Ett annat: Lägg något, en bok till exempel, på kudden när du bäddar så vet du på kvällen att det var något du skulle komma ihåg! Bra vardagstips, båda två.
Bästa medlem!
Hösten är här. Och trots den oroliga tid vi lever i just nu, med höga elpriser och skenande räntor och inte minst med ett eskalerande krig inpå knutarna, går livet sin gilla gång.
Här hemma har många haft svårt att få tag på förskrivna ögondroppar på apoteket. Vad beror det här på?
Vi ringde till Apoteksgruppens kundtjänst och de bekräftade vår uppfattning att det just nu och under hela detta år har varit ovanligt svårt att få tag i just en del ögondroppar.Att läkemedel tar slut finns det alltid orsak till men, inte samma orsak vid alla tillfällen, berättade den tjänstvilliga damen hos Apoteksgruppens kundtjänst. De får själva aldrig besked om varför en viss droppe inte finns att få tag i. Ofta handlar det om någon form av produktionsproblem. En råvara som är slut, en förpackningsmaskin som gått sönder, eller till och med att en droppe har dragits in av tillverkaren, vilket händer om de till exempel har hittat en fällning i någon produkt. Exakt vad som gäller för ett enskilt läkemedel får de alltså inte veta, utan då måste man själv som patient kontakta tillverkaren. Dessa finns i hela världen, oftast med någon form av representation i Sverige. Att skylla på Putin, vilket vi kan göra vad gäller mycket av eländet i världen just nu, är i det här fallet alltså inte tillämpligt.
Men, säger ögonläkare Göran Hermansson på Siljanshälsan i Rättvik, en droppe som saknas kan oftast ersättas av andra. Skulle du drabbas bör du alltså kontakta din ögonläkare för rådgivning.En annan fråga vi har fått kommer från en man som för en tid sedan drabbades av propp i ena ögat och kort därefter diagnosticerades med också glaukom. Kan det ha något samband, undrade han. Men det tror inte Sven-Olov Edvinsson, ordföranden i Glaukomförbundet och fortsätter: Här handlar det om två helt olika sjukdomar som drabbat helt olika system i kroppen. Båda kan påverka ögontrycket, men har inget i övrigt med varandra att göra.
När vi ändå hade Sven-Olov Edvinsson på tråden passade vi på att fråga om det här med datoranvändningen. Kan mycken tid framför skärmen ge glaukom? Men nej, säger han, det sambandet är inte särskilt sannolikt.
Senare i höst hoppas vi kunna återkomma med ett nytt glaukomkafé på Kaffestugan i Mora. Dagen är inte bestämd än, så håll utkik i Masen där vi annonserar. Du som bor utanför den reklamtidningens spridningsområde och ändå vill få information: Hör av dig till oss så skickar vi en inbjudan direkt till dig.
En vädjan: Vår kassör Börje Annemo kommer att avgå vid nästa årsmöte och vi behöver alltså en ny kassör. Är du intresserad eller känner någon som du tror kan vara det: hör av dig till oss. Vi tror att man skulle kunna vara två att dela på uppdraget. Om inte annat så för att det kan vara roligt att samarbeta med något som rör föreningen.
Så vill vi avslutningsvis passa på och påminna om den intressanta Facebook-gruppen Glaukom Prat. Den fungerar som en mötesplats där vi alla kan medverka och dela erfarenheter med varandra.
Vi önskar er alla en fin höst. Passa på och njut av den höga luften och de vackra färgerna!
Vikarbyn den 25 september 2022
Glaukomföreningen Dalarna Norra gm
Ingrid Sjökvist, ordförande
Årets första Glaukomkafé
Ett tiotal personer samlades den 10 maj 2022 på Kaffestugan i Mora till årets första glaukomkafé i Dalarna norra. Med kaffe och något gott bakverk i magen kom frågor och samtal igång, också bland de som aldrig hört talas om föreningen men läst annonsen om kaféet.
Många vittnade om ögondroppar som är slut eller håller på att ta slut på apoteket. En deltagare undrade vad randväv i ögat är för något. Det får vi ta reda på!
Ingrid Sjökvist
ordförande
Krister Inde om senaste nytt i körkortsfrågan
Den 28 oktober 2021 hade vi i Dalarna Norra glädjen att få hälsa synpedagog Krister Inde från Karlstad välkommen till oss för att prata om körkort och framför allt om hur reglerna för indragning skiljer sig mellan Sverige och många andra länder.
Två heta frågor är nu på uppdrag från regeringen under utredning, berättade han: Dels om en underkänd synfältsundersökning bör vara tillräckligt för att få ett körkort indraget, eller är reglerna månne onödigt trubbiga? Vilket Krister Inde tycker och med önskvärd tydlighet visade med bland annat resultaten från CTD-projektet (Chans till dispens) i Kalmar, där han var drivande. Och dels förbudet att övningsköra på allmän väg när man fått sitt körkort indraget.
Båda de här frågorna ingår nu i den pågående utredningen som leds från Linköping och kommer att bli aktuella för eventuellt ändrade regler.
Text och foto: Ingrid Sjökvist
Annorlunda årsmöte
83 procent. Så hög var närvaron vid vårt senaste årsmöte som hölls i december 2020. Med närvaro menar vi i det här fallet andelen som deltog på distans. Årsmötet hölls nämligen med postomröstning, vilket gjorts möjligt nu i dessa distanstider. Vi hade tänkt skjuta över årsmötet till nästa år, men efter beslut tidigare i höst i styrelsen valde vi den här spännande formen. Den var rätt enkel: Kallelse i rätt tid till alla med post. Därefter alla handlingar som normalt föredras vid ett vanligt årsmöte. I kuvertet fanns en röstsedel med frankerat svarskuvert, där varje punkt (enligt dagordningen) hade två svarsalternativ, ja eller nej.
Vi väntade spänt på att röstsedlarna skulle skickas i retur till oss. Skulle vi få något svar överhuvudtaget? Vår oro visade sig vara obefogad och varje dag hittade vi nya svarskuvert i brevlådan. När sista svarsdagen var över kunde vi summera: 83 % av våra medlemmar hade tagit vår omröstning på allvar, gett styrelsen ansvarsfrihet och allt annat som hör ett årsmötet till, samt enats om årets styrelse. Den ser ut så här:
Ordförande: Ingrid Sjökvist. Övriga ordinarie ledamöter: Kristina Frost, Åsa Holvall och Willy Nygårdhs. Suppleanter: Ann-Marie Berglund, Kristina Holmberg och Christina Olsson, de två sistnämnda helt nya i styrelsen och vi önskar dem välkomna i vårt gemensamma arbete.
Barbro Bölling hade avböjt omval, vilket också Sonja Pers gjorde under pågående omröstning.
Det enda som saknades vid detta märkliga årsmöte var samtalen vid borden, kontakten, gemenskapen. Och så hade vi bjudit in ögonteamet från Rättvik, Göran och Jenny Hermansson att prata och besvara frågor om glaukom, men de har lovat att komma vid ett annat tillfälle.
Vi önskar alla våra medlemmar en skön julledighet, trots de bistra tiderna.
Styrelsen gm
Ingrid Sjökvist
Årsmöte i sista stund med hjälp av posten
Glaukomföreningen Dalarna Norra har beslutat att trots allt genomföra årets årsmöte före årets slut. Det ska ske genom postomröstning, vilket är fullt lagligt i tider som denna när det kan vara riskabelt att träffas fysiskt.
Sedvanliga årsmöteshandlingar till alla medlemmar har i dagarna gått ut med vanliga posten, däribland en dagordning och den röstsedel som alla ombeds att fylla i och skicka tillbaks. Man har tre veckor på sig fram till 11 december.
Vi i styrelsen tycker det ska bli spännande att få uppleva hur det här förfarandet fungerar och ser fram emot ett högt ”mötesdeltagande”.
Vi vill samtidigt tipsa alla medlemmar om talboks-appen Legimus som biblioteken gratis tillhandahåller. Den innehåller över 100 000 boktitlar, något för alla med andra ord. Innan julförberedelserna tar fart kan det kanske vara skönt att krypa upp i soffan och läsa en bra bok.
Styrelsen
gm Ingrid Sjökvist, kontaktperson
Bästa medlem!
Ingen hade väl kunnat tro att pandemin, som har gjort så många möten omöjliga, skulle bli så här envis. Vi i styrelsen hade hoppats kunna bjuda in till både ett försenat årsmöte, glaukomkaféer och andra medlemsmöten redan under sensommaren. Men så blev det inte och när vi kan komma igång i full skala vet vi ännu inte.
Under tiden kommer här lite av senaste nytt på glaukomfronten:
Körkorten: I april uppvaktade Glaukomförbundet tillsammans med andra aktörer i CTD-projektet (Chans till dispens) Riksdagens Trafikutskott med två krav. Dels att simulatortesten ska återupptas och dels att körkortslagen ska ses över. Detta för att de som riskerar, eller har, indraget körkort av medicinska skäl ska ges en möjlighet att prova sin körskicklighet. Utskottets betänkande till regeringen debatterades i Riksdagen den 10 juni och den beslöt, glädjande nog, att uppdra åt regeringen att bereda ärendet, vilket kan ses som första steget mot en eventuell ändring i önskad riktning. En sådan beredning brukar kunna ta upp till ett år.
Forskning: Här kommer ännu en positiv nyhet. Det verkar som om forskningen kanske kan ha kommit ett botemedel för glaukom på spåren, genom att på ett tidigt stadium kunna förhindra att celler i synnerven skadas och därmed orsakar glaukom. Det handlar om ett ämne som heter nikotinamid och finns i vitaminet B3. Djurstudier har visat goda resultat. I Australien har studier också genomförts på människor. Pete Williams, forskare vid Karolinska Institutet bygger nu tillsammans med kolleger upp ett glaukom-lab vid S:t Eriks sjukhus i Stockholm för att få till en stor långtidsstudie och se om resultaten från Australien kan besannas.
Ett problem när det gäller kliniska glaukomstudier är att de tar lång tid, vanligen fem till tio år. Men nya metoder ger hopp om snabbare resultat.Kroppen behöver B3, men bara runt 15-20 mg per dag. De B3-piller som finns att tillgå på marknaden innehåller oftast det tredubbla. De doser forskningen laborerar med är däremot skyhögt högre (runt 2000 mg) och innan forskarna har landat i sina resultat är det inte att rekommendera att äta stora mängder B3 på egen hand, vilket skulle kunna ge skador på bland annat lever och tarmar. Det hälsar Glaukomförbundets ordförande, tillika läkaren Sven-Olof Edvinsson. Det räcker oftast med att äta en allsidig kost. Höga halter av B3 finns i mjölk, kött, fisk, kyckling, jordnötter, gröna grönsaker, baljväxter och spannmål.
Med dessa positiva nyheter hoppas vi att vi snart kan ses igen. När och hur återkommer vi till och uttrycker tills dess en önskan om att alla ska ha klarat sig från coronaviruset.
Hör gärna av dig till oss!
Vikarbyn den 12 oktober 2020
Styrelsen
gm Ingrid Sjökvist
kontaktpersonTransportstyrelsens rapport: https://transportstyrelsen.se/globalassets/global/vag/trafikmedicin/rapport-oversyn-syn.pdf
Läs mer om Pete Williams forskning här: https://sankterik.se/sv-se/forskning/vara-forskare/pete-williams
Givande glaukomkaféer
Den 12 mars 2020 höll vi ett glaukomkafé på Kaffestugan mitt i centrala Mora. 14 personer anslöt och efter kaféet fick vi dessutom ett par nya medlemmar som vi önskar välkomna.
Glaukomkaféerna är väldigt trevliga och givande, inte minst för att vi får vara i en så fin miljö. Vi har för avsikt att fortsätta med dem.
Styrelsen
Lyckad premiär för Glaukomkafé i Mora
I augusti 2019 bjöd Dalarna Norra in till sitt allra första glaukomkafé. Platsen var Kaffestugan, det anrika kaféet mitt i Mora, där ägaren ställde upp och erbjöd ett rum längst in på fiket. Uppslutningen var långt över förväntan! 15 personer kom, 13 damer och 2 herrar.
Kristina Frost höll i trådarna tillsammans med Sonja Pers från styrelsen. Hon inledde med att berätta om sin egen glaukomhistoria, om undersökningar, körkort och kontakter med Transportstyrelsen och därmed var isen bruten. Huruvida alla som kom hade glaukom, var anhöriga eller bara intresserade, är det ingen som vet. Några besökare kom par om par och det blev tydligt, säger Kristina, hur viktiga anhöriga är för att hjälpa till att lyssna in information och kunna ställa de där frågorna som bollats mellan varandra hemma vid köksbordet.
Alla fick Ögontrycket med sig hem och en broschyr med kontaktuppgifter till föreningen.
– Det var tyst i rummet endast när det smakades på kaffe eller fikabrödet, konstaterar en nöjd Kristina Frost.
Årsmöte med körkortstema
Glaukomföreningen Dalarna Norra höll årsmöte den 4 mars 2019, bara ett stenkast från den plats där årets Vasaloppsvinnare dagen innan fick sina kransar runt halsen efter målgång i vind och snöföre.
Tema för årsmötet, förutom själva förhandlingarna, var körkort, detta alltid aktuella tema. I år hade vi bjudit in Anders Nyström från förbundsstyrelsen som berättade om förbundets engagemang i just körkortsfrågor, om simulatorn i Linköping som pausats och om projektet Chans till dispens i Kalmar. Det sistnämnda går ut på att personer med konstaterade synfältsbortfall får träna ögonrörelser för att man ska se om detta kan hjälpa dem att kompensera för bortfallet.
Det blev en hel del prat om körkort. En av våra medlemmar berättade till exempel om hur hon fått sitt körkort indraget tre gånger och fått det tillbaks lika många gånger, efter nästa test.
Anders Nyström berättade vidare om Glaukomförbundets arbete i övrigt och poängterade den roll det har för forskningen, genom att skänka pengar till Ögonfonden, som har resurser att kunna välja bland alla ansökningar till forskningsanslag. Det är mycket pengar det rör sig om, sa han, och nämnde belopp i flera hundratusentalskronorsklassen.
Med vid mötet fanns också Ulf Bond, ansvarig ögonsjuksköterska på Ögonkliniken i Mora. Han kunde berätta att kliniken från och med januari nu i år fått en läkare, efter flera år utan sådan. Visserligen bara en dag i veckan och visserligen olika från gång till annan, men bättre än ingen alls, sa han. Själv var han påtagligt nöjd med denna tingens ordning. Likaså med klinikens förmåga att hålla köerna så korta som möjligt.
– Där är vi bäst i Dalarna, sa han.
Vi har länge pratat om att försöka få igång en glaukomskola och möjligheter för en variant av en sådan såg han nu möjlighet till. Den skulle innebära att vi från föreningen får skicka upp grupper till kliniken för lite längre samtal om glaukom, om droppar och dropptekning och annat som vi oroar oss för.
Vid årsmötet med ett tjugotal medlemmar, omvaldes 2018 års styrelse i sin helhet. Även det här året får vi klara oss utan ordförande, som vi ersatt med kontaktperson i väntan på att någon villig och lämplig ordförandekandidat ska dyka upp. Se styrelsen nedan.
Bild: Kristina Frost i Mora är en av styrelsens ledamöter.
Ingrid Sjökvist
Styrelse
Ingrid Sjökvist, Vikarbyn, ordförande
Börje Annemo, Mora, kassör
Kristina Frost, Mora, ledamot
Åsa Holvall Carlerud, Mora, ledamot
Anne-Marie Berglund, Mora, suppleant
Kristina Holmberg, suppleant
Christina Olsson, suppleantPublicerat 2023-09-10