Dalarna norra

 • Glaukomföreningen Dalarna norra

  Kontakt i Dalarna norra

  Ingrid Sjökvist
  tel 070-542 42 07
  e-post dalarnanorra@glaukomforbundet.se
  Postadress: c/o Ingrid Sjökvist, Karlbergastigen 10, 15156 Södertälje


   

  Lyckad premiär för Glaukomkafé i Mora

  Den 22 augusti bjöd Dalarna Norra in till sitt allra första glaukomkafé. Platsen var Kaffestugan, det anrika kaféet mitt i Mora, där ägaren ställde upp och erbjöd ett rum längst in på fiket. Uppslutningen var långt över förväntan! 15 personer kom, 13 damer och 2 herrar.

  Kristina Frost höll i trådarna tillsammans med Sonja Pers från styrelsen. Hon inledde med att berätta om sin egen glaukomhistoria, om undersökningar, körkort och kontakter med Transportstyrelsen och därmed var isen bruten. Huruvida alla som kom hade glaukom, var anhöriga eller bara intresserade, är det ingen som vet. Några besökare kom par om par och det blev tydligt, säger Kristina, hur viktiga anhöriga är för att hjälpa till att lyssna in information och kunna ställa de där frågorna som bollats mellan varandra hemma vid köksbordet.

  Alla fick Ögontrycket med sig hem och en broschyr med kontaktuppgifter till föreningen.

  – Det var tyst i rummet endast när det smakades på kaffe eller fikabrödet, konstaterar en nöjd Kristina Frost.

  Nästa kafé blir torsdag 14 november kl 14.00 och annonseras i det lokala annonsbladet Masen.


   

  Årsmöte med körkortstema

  Glaukomföreningen Dalarna Norra höll årsmöte den 4 mars 2019, bara ett stenkast från den plats där årets Vasaloppsvinnare dagen innan fick sina kransar runt halsen efter målgång i vind och snöföre.

  Tema för årsmötet, förutom själva förhandlingarna, var körkort, detta alltid aktuella tema. I år hade vi bjudit in Anders Nyström från förbundsstyrelsen som berättade om förbundets engagemang i just körkortsfrågor, om simulatorn i Linköping som pausats och om projektet Chans till dispens i Kalmar. Det sistnämnda går ut på att personer med konstaterade synfältsbortfall får träna ögonrörelser för att man ska se om detta kan hjälpa dem att kompensera för bortfallet.

  Det blev en hel del prat om körkort. En av våra medlemmar berättade till exempel om hur hon fått sitt körkort indraget tre gånger och fått det tillbaks lika många gånger, efter nästa test.

  Anders Nyström berättade vidare om Glaukomförbundets arbete i övrigt och poängterade den roll det har för forskningen, genom att skänka pengar till Ögonfonden, som har resurser att kunna välja bland alla ansökningar till forskningsanslag. Det är mycket pengar det rör sig om, sa han, och nämnde belopp i flera hundratusentalskronorsklassen.

  Med vid mötet fanns också Ulf Bond, ansvarig ögonsjuksköterska på Ögonkliniken i Mora. Han kunde berätta att kliniken från och med januari nu i år fått en läkare, efter flera år utan sådan. Visserligen bara en dag i veckan och visserligen olika från gång till annan, men bättre än ingen alls, sa han. Själv var han påtagligt nöjd med denna tingens ordning. Likaså med klinikens förmåga att hålla köerna så korta som möjligt.

  – Där är vi bäst i Dalarna, sa han.

  Vi har länge pratat om att försöka få igång en glaukomskola och möjligheter för en variant av en sådan såg han nu möjlighet till. Den skulle innebära att vi från föreningen får skicka upp grupper till kliniken för lite längre samtal om glaukom, om droppar och dropptekning och annat som vi oroar oss för.

  Vid årsmötet med ett tjugotal medlemmar, omvaldes 2018 års styrelse i sin helhet. Även det här året får vi klara oss utan ordförande, som vi ersatt med kontaktperson i väntan på att någon villig och lämplig ordförandekandidat ska dyka upp. Se styrelsen nedan.

  Bild: Kristina Frost i Mora är en av styrelsens ledamöter.

  Ingrid Sjökvist


   

  Styrelse

  Ingrid Sjökvist, Vikarbyn, ledamot, kontaktperson
  Barbro Weman Bölling, Mora, ledamot
  Willy Nygårds, Malung, kassör
  Kristina Frost, ledamot
  Åsa Holvall Carlerud, Mora, ledamot
  Anne-Marie Berglund, Mora, suppleant
  Sonja Pers, suppleant

  Publicerat 2019-12-06