Västernorrland

 • Glaukomföreningen Västernorrland


  Kontakt i Västernorrland

  E-post: vasternorrland@glaukomforbundet.se

  Britt-Marie Wernhager, ordförande
  tel 060-12 85 21 eller 070-633 41 83


  Kurser för dig med synnedsättning
  – inbjudan från Härnösands folkhögskola

  Vid vårt höstmöte i oktober hade vi besök av Gunilla Loncar från Härnösands Folkhögskola. Hon informerade om skolans kurser för synskadade. Det var flera intressanta kurser och en del av våra medlemmar som var med på mötet var intresserade.

  Här är kursprogram för våren 2020, både tider och kursinnehåll: Synkurser VT 2020 Härnösands fhsk_lista_innehåll

  Anmälan och mer information
  Du som är intresserad anmäler dig via telefon 0611-55 85 45 eller via e-post synkursen@hfs.se. Här kan du också ställa frågor om vad som gäller för respektive kurs. Egenavgiften är 120 kronor/dag.

  Ta tillfället i akt och anmäl dig till någon kurs!

  Britt-Marie Wernhager, ordf


  Lax och flygplan på årets medlemsresa

  Hela utflyktsgänget utanför restaurang Albertina. 

  Den 18 juni gick årets medlemsresa söderut från Sundsvall till Skärså fiskeläge och Flygmuseet vid F15 i Söderhamn. I strålande sol och med ett glatt gäng på 27 medlemmar startade bussresan. Efter någon timme blev det fikapaus vid Alebosjön med gott kaffe och ostfralla.

  Sedan fortsatte färden mot Skärså fiskeläge, som ligger cirka en mil norr om Söderhamn. Vi började med ett besök på Skärså rökeri där vi kunde inhandla fisk av flera olika sorter. Det passade bra att förse sig med lax av olika sorter och även strömming inför den stundande midsommarhelgen. Skärså visade sig vara en liten idyll som vi utforskade innan vi samlades för lunch på restaurang Albertina. God mat och fin miljö uppskattades verkligen.

  Mätta och belåtna åkte vi vidare mot Flygmuseet i Söderhamn. Där möttes vi av flera entusiastiska guider som visade oss runt och berättade om hur verksamheten sett ut vid F15. Intressant att se alla flygplansmodeller som hade funnits vid flottiljen och hur det gick framåt. Flera av guiderna hade själv varit med när det begav sig och delade gärna med sig och svarade på våra frågor. Besöket avslutades med en kaffestund där vi kunde summera dagens upplevelser innan vi äntrade bussen för hemfärd.

  Vi enades om att det varit en innehållsrik dag och önskade varandra en skön sommar.
  Text & foto: Britt-Marie Wernhager


  Årsmöte med information om körkortsfrågan

  Glaukomföreningen Västernorrland hade sitt årsmöte den 28 mars 2019 på Sundsvalls Sjukhus och ett trettiotal medlemmar kom till mötet.

  Ordföranden hälsade alla välkomna och årsmötet började med parentation för de medlemmar som lämnat oss under året. Verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och revisionsberättelse föredrogs och godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året, och val till styrelsen skedde helt enligt beredningens förslag.

  Själva årsmötet avslutades och vi tog kaffepaus innan vår gäst, Christer Ekman, från Stockholm tog till orda. Han talade om synfältsskador och körkortsfrågan, möjlighet till dispens med mera. Vi fick en riktig genomgång av vad körkortsgruppen arbetat med och även att det för tillfället är paus när det gäller körsimulatorn. Man väntar på Transportstyrelsens utvärdering. Frågorna var många runt körkortsfrågan och Christer hade fullt upp att försöka besvara alla under ett par timmar. Vi uppskattade verkligen att han kom och hjälpte oss att reda ut begreppen.

  Britt-Marie Wernhager


   

  Styrelse för 2019

  Britt-Marie Wernhager, ordförande och kassör
  Ingmar Söderström, vice ordförande
  Vivi-Ann Sjölén, sekreterare
  Carita Hedlund, ledamot
  Rolf Öhlén, ledamot
  Lars-Erik Sundlöf, suppleant
  Kjell Nilsson, suppleant


  Presentation av föreningen

  Glaukomföreningen Västernorrland vill gärna se dig som medlem.
  Du och dina anhöriga får en rad fördelar som medlemmar.

  Årsavgiften är 200 kr och 50 kr per familjemedlem. Klicka på Bli medlem och fyll i formuläret så får du inbetalningskort med posten.

  Som medlem får du ett eget exemplar av tidningen ÖgonTrycket, som kommer ut fem gånger om året. Tidningen innehåller medicinska faktaartiklar och rapporter om de senaste forskningsrönen samt mycket annat intressant.

  Föreningen har idag cirka 130 medlemmar, fler medlemmar ger större tyngd i debatten för våra önskemål om glaukomikers behandling med mera. Vid våra medlemsmöten har vi ofta med en glaukomspecialiserad ögonläkare och ögonsjuksköterska som föredragshållare. Mötena brukar avslutas med gemensam kaffestund där medlemmarna har möjlighet att byta erfarenheter.

  Föreningens adress:
  Glaukomföreningen Västernorrland
  c/o Wernhager
  Baldersvägen 60
  856 40 SUNDSVALL

  Publicerat 2020-01-07