Västernorrland

 • Glaukomföreningen Västernorrland


  Kontakt i Västernorrland

  E-post: vasternorrland@glaukomforbundet.se

  Ingmar Söderström, ordförande
  tel 072-294 67 65


   

   

  Glad och fin sommar önskar vi alla våra medlemmar!

  Foto: iStockphoto


  Glaukomföreningens årsmöten genomfördes telefonledes

  Föreningen hade den 26 maj 2021 årsmöten för verksamheten 2019 och 2020. För första gången använde vi oss av telefonmöte. Den för oss nya tekniken fungerade väl. Vi täcker ett vidsträckt område och nya mötesformer ger nya möjligheter i framtiden. 12 medlemmar deltog i årsmötet.

  Vid årsmötet avtackades vår ordförande Britt-Marie Wernhager för långt (sedan 2013) och framgångsrikt ledarskap. Britt-Marie fortsätter som kassör och lämnar över ordförandeskapet till Ingmar Söderström. Styrelsen presenteras längst ned på denna sida.

  En kort presentation av vår nye ordförande. Han växte upp på en bondgård i Gnarp i början av 50-talet. Efter gymnasiet i Hudiksvall började Ingmar jobba i Posten inom administrationen. Fungerade i många år som logistiker, som ser till helheten i stället för delar av en process. Han fick diagnosen glaukom 1997, (vid 47 års ålder) ett arv av sin mor som debuterade lika tidigt. Hon är nu 95 år och blind av glaukom sedan några år tillbaka. Gift med Ylva och har två döttrar som går på kontroller för tidig upptäckt av glaukom.

  Vid årsmötet avtackades vår ordförande Britt-Marie Wernhager för långt och framgångsrikt ledarskap. 


  Medlemsenkäten visar bra betyg på ögonsjukvården

  Glaukomföreningen genomförde en medlemsenkät i februari-mars 2020 för att få reda på hur man upplever glaukomsjukvården i Region Västernorrland. 61 procent av medlemmarna svarade och förutom svaren har vi glädjande fått in många spontana kommentarer kring våra åtta frågeställningar. Med ledning av enkäten och andra erfarenheter har vi även identifierat ett antal områden som vi vill förbättra tillsammans med Region Västernorrland.

  Du kan läsa en sammanfattning av resultatet i denna PDF:
  Glaukomenkat 2020 Vasternorrland


  Lax och flygplan på 2019 års medlemsresa

  Hela utflyktsgänget utanför restaurang Albertina. 

  Den 18 juni 2019 gick årets medlemsresa söderut från Sundsvall till Skärså fiskeläge och Flygmuseet vid F15 i Söderhamn. I strålande sol och med ett glatt gäng på 27 medlemmar startade bussresan. Efter någon timme blev det fikapaus vid Alebosjön med gott kaffe och ostfralla.

  Sedan fortsatte färden mot Skärså fiskeläge, som ligger cirka en mil norr om Söderhamn. Vi började med ett besök på Skärså rökeri där vi kunde inhandla fisk av flera olika sorter. Det passade bra att förse sig med lax av olika sorter och även strömming inför den stundande midsommarhelgen. Skärså visade sig vara en liten idyll som vi utforskade innan vi samlades för lunch på restaurang Albertina. God mat och fin miljö uppskattades verkligen.

  Mätta och belåtna åkte vi vidare mot Flygmuseet i Söderhamn. Där möttes vi av flera entusiastiska guider som visade oss runt och berättade om hur verksamheten sett ut vid F15. Intressant att se alla flygplansmodeller som hade funnits vid flottiljen och hur det gick framåt. Flera av guiderna hade själv varit med när det begav sig och delade gärna med sig och svarade på våra frågor. Besöket avslutades med en kaffestund där vi kunde summera dagens upplevelser innan vi äntrade bussen för hemfärd.

  Vi enades om att det varit en innehållsrik dag och önskade varandra en skön sommar.
  Text & foto: Britt-Marie Wernhager


  Årsmöte med information om körkortsfrågan

  Glaukomföreningen Västernorrland hade sitt årsmöte den 28 mars 2019 på Sundsvalls Sjukhus och ett trettiotal medlemmar kom till mötet.

  Ordföranden hälsade alla välkomna och årsmötet började med parentation för de medlemmar som lämnat oss under året. Verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och revisionsberättelse föredrogs och godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året, och val till styrelsen skedde helt enligt beredningens förslag.

  Själva årsmötet avslutades och vi tog kaffepaus innan vår gäst, Christer Ekman, från Stockholm tog till orda. Han talade om synfältsskador och körkortsfrågan, möjlighet till dispens med mera. Vi fick en riktig genomgång av vad körkortsgruppen arbetat med och även att det för tillfället är paus när det gäller körsimulatorn. Man väntar på Transportstyrelsens utvärdering. Frågorna var många runt körkortsfrågan och Christer hade fullt upp att försöka besvara alla under ett par timmar. Vi uppskattade verkligen att han kom och hjälpte oss att reda ut begreppen.

  Britt-Marie Wernhager


   

  Styrelse

  Ingmar Söderström, ordförande, tel 072-294 67 65, vasternorrland@glaukomforbundet.se
  Britt-Marie Wernhager
  , kassör, tel 070-633 41 83
  Vivi-Ann Sjölén, sekreterare, tel 070-698 59 06
  Carita Hedlund, ledamot
  Rolf Öhlén, ledamot
  Lars-Erik Sundlöf, suppleant
  Kjell Nilsson, suppleant


  Presentation av föreningen

  Glaukomföreningen Västernorrland vill gärna se dig som medlem.
  Du och dina anhöriga får en rad fördelar som medlemmar.

  Årsavgiften är 200 kr och 50 kr per familjemedlem. Klicka på Bli medlem och fyll i formuläret så får du inbetalningskort med posten.

  Som medlem får du ett eget exemplar av tidningen ÖgonTrycket, som kommer ut fem gånger om året. Tidningen innehåller medicinska faktaartiklar och rapporter om de senaste forskningsrönen samt mycket annat intressant.

  Föreningen har idag cirka 130 medlemmar, fler medlemmar ger större tyngd i debatten för våra önskemål om glaukomikers behandling med mera. Vid våra medlemsmöten har vi ofta med en glaukomspecialiserad ögonläkare och ögonsjuksköterska som föredragshållare. Mötena brukar avslutas med gemensam kaffestund där medlemmarna har möjlighet att byta erfarenheter.

  Föreningens adress:
  Glaukomföreningen Västernorrland
  c/o Wernhager
  Baldersvägen 60
  856 40 SUNDSVALL

  Publicerat 2021-06-28