Västernorrland

 • Glaukomföreningen Västernorrland


  Kontakt i Västernorrland

  E-post: vasternorrland@glaukomforbundet.se

  Ingmar Söderström, ordförande
  tel 072-294 67 65
  Postadress: c/o Ingmar Söderström, Värnamovägen 2, 857 32 Sundsvall


  Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret. Där finns även mer information.


   

  Filmföreläsning: Om ögonsjukvården i Region Västernorrland

  Glaukomföreningen Västernorrland bjöd in ögonläkare Karl Mossberg som föreläste om de nya nationella riktlinjerna för glaukomsjukvården, om ärftlighet samt om körkortsfrågan. Länsverksamhetschef för ögon- och öronsjukvården Annie Aspvik berättade hur Regionen jobbar för att säkerställa en patientsäker vård för de med glaukom.

  Inspelningen gjordes vid Medlemsmöte den 6 nov 2023 i Sundsvall. 1 tim 33 min.


   

  Härlig medlemsresa 13 juni med M/S Ådalen 3

  Vårens medlemsresa gick i år norrut till Härnösand för en tur med M/S Ådalen 3. Mickes buss körde ett trettiotal medlemmar från Medelpad till Härnösand. Väl framme i Residensstaden så fick vi göra en kringeltur för att komma fram till båten. Där väntade åtta medlemmar från bland annat Härnösand och vår speciellt inbjudna vice ordförande i Svenska Glaukomförbundet, Anna Wikberg med make. Anna är vår förenings kontaktperson i Glaukomförbundets styrelse.

  Totalt så blev vi en grupp på 40 deltagare. Tack vare en tacksam donation så kunde vi i år erbjuda resan gratis till våra medlemmar. Ett varmt tack vill vi deltagare rikta till donatorn som önskar vara anonym.

  Här kommer vi – M/S Ådalen 3. Foto: Ingmar Söderström

  Efter en gruppbild så äntrade vi båtens innandömen och bänkade oss i kajutan. Hungern gjorde sig påmind och vi gick till ”angrepp” på en riklig och välsmakande skärgårdsbuffé. Mätta och belåtna så fortsatte dagen med njutning av fin natur av ett underbart högsommarväder. I kajutan underhöll vårt eget ”The Glaucoma band” med musik och allsång till välkända låtar. I bandet deltog Rolf Öhlén, Thorleif Widmark samt Lena och Bo Ahlberg.

  Efter att vi fått se Höga Kusten-bron underifrån så vände båten mot Härnösand igen. En skön och njutningsfull dag utan några måsten. Bara glädje att ta till sig och minnas som en fin start på sommaren som nu äntligen anlänt.

  M/S Ådalen 3. Foto: Jerry Larsson.

  Ovan t h: ”The Glaukoma band” med Rolf Öhlén, Thorleif Widmark samt Lena och Bo Ahlberg. Foto: Ingmar Söderström


   

  Medlemsmöte med belysningskonsult Leif Wall

  Under Världsglaukomveckan arrangerade vi ett Öppet medlemsmöte på temat belysning och syn. Ett fyrtiotal medlemmar och andra intresserade samlades i Kulturmagasinets Programsal för att ta del av Belysningskonsult Leif Walls föredrag.

  Även medlemmar runt om i regionen hade möjlighet att ta del av föredraget genom digitala Teams. Leif Wall har jobbat med belysningsfrågor sedan 1965 och hade många kluriga uppdrag att berätta om som han jobbat med under årens lopp. Bland annat att få granbarr att växa snabbt i rätt belysning.

  När vi blir äldre behöver ögat mera ljus för en bra funktion. Leifs återkoppling till barndomshemmet var upplysande. Soffor i vardagsrummet byttes i rask takt. Men inte belysningen. Det speglar hur vi tänker i allmänhet menar Leif. Belysningen har lågt prio. Det är synd för vi mår och fungerar bättre i bra belysning.

  Efter den rikliga allmänna genomgången fikade vi. Ett Italienskt torg mötte oss inne i Kulturmagasinet med välsmakande kaka till kaffet. Efter fikat berättade Leif om vår nya LED-lampor och deras förträfflighet. En enkel regel att ta fasta på var att multiplicera med 10 gånger wattalet på LED-lampor för att få ett ungefärligt jämförande värde på våra gamla lampor. Noterades även att kvicksilverlysrör slutar säljas efter sommaren inom hela EU.

  En intressant eftermiddag med både teknik och värmande berättelser från ett långt yrkesliv.

  Text och foto: Ingmar Söderström 

  Ovan t h: Leif Wall i berättartagen om belysning och syn i Sundsvall under Världsglaukomveckan.


   

  Sommarresa till Fågelsjö och Bortom Åa

  Glaukomföreningen Västernorrland gjorde en resa i juni 2022 till Fågelsjö i Orsa Finnmark. Målet var en av Hälsinglands sex världsarvsgårdar som finns på UNESCOS lista. ”Bortom Åa” som gården heter stämmer bra med verkligheten. Platsen är belägen i Dalarna, tillhör Ljusdals Kommun och några meter bort är man i Härjedalen. Los är postadressen och finns 39 km bort.

  Hela gänget samlat i det gröna vid Bortom Åa.

  Vi var 29 medlemmar som åkte med Mickes Buss när Sverige är som vackrast i mitten av juni. Det vackra landskapet under resan gjorde färden njutbar, trots att den var lång. En av höjdpunkterna var på sträckan mellan Los och Fågelsjö där ett fantastiskt landskap bredde ut sig med en vy som nådde ända in i Norge enligt uppgift.

  Väl framme hälsades vi välkommen av guiden Lars-Åke Karlsson som berättade om vårt program för dagen på Bortom Åa. Efter lite egna strövtåg var det tid för lunch i Matsalen. Mätta och belåtna blev det rundvandring i området med besök i de olika husen som ingår i Bortom Åa. Gården har anor från 1600-talet från skogsfinska kolonisationen där allt är bevarat sedan flera generationer. Med hjälp av guiderna Karin och Lars-Åke fick vi livfulla beskrivningar av livet på gården och dess historia. Gårdsfolket var duktiga smeder och hantverkare som klarade av det mesta och mer därtill. Att gården var välmående syns på olika väggmålningar, bland annat av Bäck Anders Hansson från Rättvik.

  För att underlätta resan hem så hade vi ordnat lite småbus i form av frågesport, godis samt ett underhållande lotteri. Behållningen av lotteriet blev 400 kronor som vi donerade till Ögonfondens glaukomforskning.

  Text och foto: Ingmar Söderström, ordförande

  Fin väggmålning i huvudbyggnaden.


   

  Välbesökt årsmöte med information från ögonsjukvården

  Äntligen kunde vi träffas och genomföra ett normalt årsmöte den 24 mars 2022 på Sundsvalls Sjukhus. Medlemmarna strömmade till och vi blev till slut ett trettiotal medlemmar på årsmötet.

  Ordförande Ingmar Söderström hälsade medlemmarna välkommen, de inbjudna gästerna Annie Aspvik, länsverksamhetschef för ögon/hörselvård inom Region Västernorrland samt Annica Blomqvist, enhetschef för ögonavdelningen i Sundsvall.

  En kort lägesrapport gällande bemannings- och vårdläget inom ögonområdet avlämnades. Sammanfattningsvis så blir det efter hand bättre för regionen. En inriktning som gäller framöver är att alla kroniska patienter (t ex glaukom) alltid kommer att finnas kvar inom regionvården. Eventuella externa insatser kommer att satsas på icke-kroniska vårdinsatser, t ex gråstarroperationer etc. Efter genomgången inbjöds till en frågestund som blev mycket uppskattad av medlemmarna.

  Efter en god fikastund genomförde vi sedvanliga årsmötesförhandlingar för verksamhetsåret 2021. Vid årsmötet gjordes två nyval, Maud Hamberg, kassör och Lars Eriksson, ledamot. Våra nyvalda ledamöter ersätter två riktiga trotjänare Britt-Marie Wernhager och Caritha Hedlund. De har tjänat föreningen mycket väl och länge i 20 resp 16 år. En stor applåd från medlemmarna samt blommor och blomstercheckar överlämnades som tack av ordföranden. Därefter tackade ordförande medlemmarna för ett välbesökt och givande årsmöte.

  Britt-Marie Wernhager t v och Caritha Hedlund, två trotjänare som avtackades av Ingmar Söderström efter många års engagemang inom Glaukomföreningen Västernorrland.


   

  Glaukomföreningen Västernorrland firade sitt 20-årsjubileum den 11 november. 43 medlemmar inklusive våra två hedersgäster, SGFs ordförande Sven-Olov Edvinsson och ögonsjuksköterskan Inger Håkansson, deltog i firandet.

  Tre av ledamöterna från interimstyrelsen 2001 deltog i firandet, fr v Inga Öjerhag, Göran Persson och Britt-Marie Wernhager.

  Ordförande Ingmar Söderström hälsade välkommen och gav en kort återblick från starten av föreningen i oktober 2001. Det började med en inbjudan av Ulla-Britt Bramdal från Glaukomförbundet och överläkare Per-Erik Wålinder till ett möte om glaukom på Sundsvalls Sjukhus. Hela 120 personer hörsammande inbjudan och tog del av informationen om glaukom. Därefter hölls en allmän frågestund med en panel av glaukomläkare och ögonsjuksköterskor. Hela 60 personer anmälde sitt intresse om att vara med och bilda en förening i Sundsvall.

  Ögonsjuksköterskan Inger Håkansson flankeras av SGFs ordf Sven-Olov Edvinsson, t v och Curt Bäckström.

  Under vårt 20-årsfirande berättade Sven-Olov Edvinsson om tre viktiga frågor för förbundet. Tillgänglighetsfrågan, körkortsfrågan och ett bättre samarbete inom ögonsjukvården var ämnen som togs upp. Sven-Olov avslutade med att gratulera föreningen till sina 20 verksamhetsår och önskade lycka till med fortsättningen.

  Kvällen fortsatte med god mat och härlig 60- och 70-tals musik av Trio Club 64.

  Ingmar Söderström, ordförande

  Trio Club 64 underhöll under kvällen med härlig och svängig 60- och 70-talsmusik. Fr v Kenneth Grannas, Torbjörn Jonsson och Ingolf Söderlind. Se foto ovan t h.


   

  Glaukomföreningens årsmöten genomfördes telefonledes

  Föreningen hade den 26 maj 2021 årsmöten för verksamheten 2019 och 2020. För första gången använde vi oss av telefonmöte. Den för oss nya tekniken fungerade väl. Vi täcker ett vidsträckt område och nya mötesformer ger nya möjligheter i framtiden. 12 medlemmar deltog i årsmötet.

  Vid årsmötet avtackades vår ordförande Britt-Marie Wernhager för långt (sedan 2013) och framgångsrikt ledarskap. Britt-Marie fortsätter som kassör och lämnar över ordförandeskapet till Ingmar Söderström. Styrelsen presenteras längst ned på denna sida.

  En kort presentation av vår nye ordförande. Han växte upp på en bondgård i Gnarp i början av 50-talet. Efter gymnasiet i Hudiksvall började Ingmar jobba i Posten inom administrationen. Fungerade i många år som logistiker, som ser till helheten i stället för delar av en process. Han fick diagnosen glaukom 1997, (vid 47 års ålder) ett arv av sin mor som debuterade lika tidigt. Hon är nu 95 år och blind av glaukom sedan några år tillbaka. Gift med Ylva och har två döttrar som går på kontroller för tidig upptäckt av glaukom.

  Vid årsmötet avtackades vår ordförande Britt-Marie Wernhager för långt och framgångsrikt ledarskap. 


   

  Medlemsenkäten visar bra betyg på ögonsjukvården

  Glaukomföreningen genomförde en medlemsenkät i februari-mars 2020 för att få reda på hur man upplever glaukomsjukvården i Region Västernorrland. 61 procent av medlemmarna svarade och förutom svaren har vi glädjande fått in många spontana kommentarer kring våra åtta frågeställningar. Med ledning av enkäten och andra erfarenheter har vi även identifierat ett antal områden som vi vill förbättra tillsammans med Region Västernorrland.

  Du kan läsa en sammanfattning av resultatet i denna PDF:
  Glaukomenkat 2020 Vasternorrland


   

  Styrelse

  Ingmar Söderström, ordförande, tel 072-294 67 65, vasternorrland@glaukomforbundet.se
  Vivi-Ann Sjölén, sekreterare, tel 070-698 59 06
  Lars Eriksson, ledamot, tel 070-627 77 00
  Rolf Öhlén, ledamot, tel 070-242 41 31
  Lars-Erik Sundlöf, suppleant
  Kjell Nilsson, suppleant


  Presentation av föreningen

  Glaukomföreningen Västernorrland vill gärna se dig som medlem.
  Du och dina anhöriga får en rad fördelar som medlemmar.

  Årsavgiften är 200 kr och 50 kr per familjemedlem.

  Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret. Där finns även mer information.

  Som medlem får du ett eget exemplar av tidningen ÖgonTrycket, som kommer ut fem gånger om året. Tidningen innehåller medicinska faktaartiklar och rapporter om de senaste forskningsrönen samt mycket annat intressant.

  Föreningen har idag cirka 130 medlemmar, fler medlemmar ger större tyngd i debatten för våra önskemål om glaukomikers behandling med mera. Vid våra medlemsmöten har vi ofta med en glaukomspecialiserad ögonläkare och ögonsjuksköterska som föredragshållare. Mötena brukar avslutas med gemensam kaffestund där medlemmarna har möjlighet att byta erfarenheter.

  Föreningens adress:
  Glaukomföreningen Västernorrland
  c/o Ingmar Söderström
  Värnamovägen 2
  857 32 SUNDSVALL

  Publicerat 2023-12-07