-
Glaukomföreningen Syd
Kontakt i Syd
E-post: syd@glaukomforbundet.se
Postadress: Glaukomföreningen Syd, c/o Alf Gustavsson, Krankajen 12, 211 12 Malmö
Föreningstelefon: sekreterare Alf Gustafsson, 070-612 01 76 (telefonsvarare)
Ordförande Ulla Göransson, 070-928 30 86, syd.ordf@glaukomforbundet.se
Valberedningen:
Karin Christensson, 070-220 61 03, karin.chr@bredband2.com
Gunnar Bokedal, 070-230 04 90, tillgunnar@gmail.com
En kväll om glaukom
Den 23 oktober 2024 höll Glaukomföreningen Syd en kväll med samtal och föredrag om glaukom i Fernströmsalen i Lund. Både medlemmar och allmänheten var välkomna. Kvällen började med ett gruppsamtal mellan Patricia Tudor-Sandahl, Egzona Shala och Sara Lynard som är tre av förbundets tio ambassadörer samt Ulf Ericsson som är vice ordförande i Glaukomföreningen Syd. Samtalsledare var Kristina Arheden och hon bidrog även med erfarenhet som anhörig. Samtalen handlade om hur det är att leva med glaukom, strategier för att hantera diagnosen och vad den för med sig, erfarenheter, tankar om livets arenor kopplat till glaukom och mycket mer.
Efter gruppsamtalet följde en föreläsning av Boel Bengtsson, seniorprofessor inom oftalmologi vid Lunds universitet, där hon i första hand presenterade resultatet av en femårig studie i Malmö-Umeå, GITS (Glaucoma Intensive Treatment Study). Dagens inledande behandling av glaukom jämförs här med en betydligt kraftfullare behandling redan från start.
Åhörarna fick möjlighet att ställa frågor och kvällen spred nya kunskaper om glaukom. Totalt antal deltagare under kvällens aktivitet räknades till 155 personer.
Text: Sara Lynard
Samtal och råd hur du använder dina ögondroppar – måndag 4 november
Inger Lindholm, fd farmaceut och apotekschef i Södra Sandby och Höör, berättar runt en bildserie och vi frågar och byter erfarenheter med varandra som vanligt.
HALMSTAD: måndag den 4/11 kl 9.30-11.30 i Vuxenskolans lokal på Bredgatan 5 i Halmstad.
VARBERG: måndag den 4/11 kl 13.30-15.30 i Vuxenskolans lokal på Östra Långgatan 42, Varberg.
Båda lokalerna ligger på bottenplan och är fullt handikappanpassade.
Vi bjuder medlemmar på kaffe med kaka, icke medlemmar betalar 50 kr för kaffet (meddela eventuell allergi).Anmälan senast 25 oktober: tfn Marianne Härning-Nilsson, 0705–150202 eller mejla Bodil Svensson bs@privat.t3.se. Ange Varberg eller Halmstad.
Varmt välkomna till
Glaukomträffarna i Halland!
Onsdag 23 oktober 16.30–19.00
En kväll om glaukomVälkommen till en kunskapskväll
om glaukom idag och i framtiden!Boel Bengtsson, seniorprofessor i Oftalmologi, Lunds Universitet, informerar och svarar på frågor om pågående glaukomforskning i Malmö-Lund, t ex kommande delrapporter från långtidsstudien GITS* som avslutades för 2 år sedan och som hon varit huvudansvarig för.
Patricia Tudor-Sandahl, är psykolog, författare och glaukomambassadör för Svenska Glaukomförbundet, liksom Syds unga resursmedlemmar Sara Lynard och Egzona Shala. De delar denna kväll sina erfarenheter av att leva med glaukom med vår vice ordförande Ulf Ericsson och Kristina Arheden, Aperio AB, som leder samtalet.
Tid: Onsdag 23 oktober. Incheckning, informationsbord. Frukt & vatten från 16.00. Kunskapskvällen startar 16.30 och slutar 19.00.
Plats: Nyrenoverade FERNSTRÖMSALEN, BMC, Sölvegatan 19, Lund. Från Lund C ca 20 min promenad, eller buss nr 7, läge K mot Östra Torn, ca 5 min resa till hållplats Fysiologen = BMC. Parkeringshus finns inom sjukhusområdet.
Anmälan, obligatorisk, senast 16 oktober till: syd@glaukomforbundet.se eller tfn till Alf Gustavsson, 070-545 43 53. Fri entré. ”Först till kvarn” gäller.
*GITS – https://portal.research.lu.se/sv/publications/the-glaucoma-intensive-treatment-study-gits-a-randomized-clinical
Råd hur du använder dina Ögondroppar
Den 5 september 2024 samlades drygt 30 medlemmar till Syds Glaukomträff på Vuxenskolan i Helsingborg, för att få råd och byta erfarenheter om hanteringen av ögondroppar såväl för trycksänkning som för torra ögon.
Vår resursmedlem Inger Lindholm har mångårig erfarenhet från arbete som receptarie på apotek. Med stöd av en PowerPoint-bildserie förmedlade hon viktig kunskap kring när-var-hur-varför man ska ta sina ögondroppar och hon hade många praktiska råd att dela med oss.
Frågorna var många och behovet av denna grundläggande genomgång visade sig vara till stor nytta, inte bara för nya glaukomiker utan även för oss som använt ögondroppar i många år.
Vi hade förmånen att disponera flera rum på SV och vi kunde därmed inför det viktiga erfarenhetsutbytet och vår fika bilda tre 10-mannagrupper, där en grupp bildades av ledare + 9 nya medlemmar för 2024.
Deltagande funktionärer var Bodil Svensson, Margareta Kvennefors, Marianne Härning-Nilsson och Ulla Göransson. Vi kunde helt ägna oss åt själva mötet, medan vår uppskattade resursmedlem Lisbeth Magnusson organiserade all förtäring.
Vid pennan /Ulla Göransson
Att leva med glaukom & livskvalitet – film
I samarbete mellan Glaukomföreningen Syd och 1,6 & 2,6 miljonerklubben arrangerades en Kunskapskväll med rubriken ”Att leva med glaukom & livskvalitet” Drygt 200 åhörare välkomnades den 18 april 2024 till konsertsalen på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Då anförandena spelades in kan nu flera ta del av den viktiga kunskap som förmedlades.
Överläkare Anders Bergström vid Skånes Universitetssjukhus och optometrist Gustav Brinkby berättade om upptäckt, behandling och pågående forskning. Glaukomförbundets Ambassadörer Alexandra Charles och Sara Lynard skulle dela sina erfarenheter av glaukom. I sista stund fick Alexandra tyvärr av hälsoskäl avstå sitt deltagande och ersattes då av Syds ordförande Ulla Göransson.
Klicka på länken för att se filmen här: Du behöver ange password: D240418
https://vimeo.com/937310106/b85bac5087?share=copy
Att leva med glaukom och livskvalitet
Så löd rubriken när Glaukomföreningen Syd i samarbete med ambassadör Eva Möller från 1,6&2,6 miljonerklubben bjöd in till en Öppen Kunskapskväll om glaukom på Dunkers Kulturhus i Helsingborg 2024-04-18. Av närvarande 215 personer representerade ca 100 allmänheten.
Överläkare Anders Bergström vid Skånes Universitetssjukhus förklarade ingående hur glaukom kan upptäckas och behandlas idag. Han berättade även om pågående forskning, där det lovande projektet med Nikotinamid troligen är det som tidigast visar ett resultat. Anders Bergström kom även in på ögonsjukvårdens begränsade resurser idag samtidigt som glaukom kommer att drabba allt flera eftersom vi lever längre.
Gustav Brinkby, Helsingborg, informerade om optometristernas fördjupade utbildning i ögats sjukdomar, vilket innebär att de blir ett välbehövligt resurstillskott som kan ta ansvar för upptäckt av glaukom eller utredning om risk för glaukom föreligger. På så sätt kan ögonläkarna få mera tid till de kroniska glaukompatienterna, som är så beroende av rätt vård i rätt tid.
Även uppfattningen att personer i riskgrupp att utveckla glaukom ska kontrolleras inom högkostnadsskyddet togs upp, en fråga som Optikerförbundet såväl som Glaukomförbundet driver.
Efter Eva Möllers uppskattade pausgympa enligt Kiruna-modell, fortsatte programmet med att dela erfarenheter av att leva med glaukom.
Sara Lynard, Glaukomförbundets kampanjambassadör och styrelseledamot i Syd, berättade hur hennes liv med glaukom utvecklats från barndomen till vuxen ålder med egen familj och yrkeskarriär. Sara lyfte särskilt fram allt stöd från sina föräldrar och från ögonklinikens barnavdelning. Idag delar hon med sig av sin vardag på Instagramkontot Glaukomsara.
Vår andra kampanjambassadör Alexandra Charles tvingades i sista stund ställa in av hälsoskäl. Syds ordförande Ulla Göransson fick hoppa in och beskrev 30 år med glaukom, från den långa utredningstiden och den egna okunskapen i början fram till dagens ögonstatus, egen kunskap och engagemang i Glaukomföreningen Syd.
Kunskapskvällen filmades och kommer spridas via mail till Syds medlemmar. Filmen kan även ses via länk på Glaukomförbundets hemsida. Se här ovan samt under nyheter!
På bilden, från vänster: Ulla Göransson, Anders Bergström,
Sara Lynard, Gustav Brinkby och Eva Möller.
Årets Seniormässa i Malmö blev en Seniofestival
Sara Lynard utropar spontant:
”Hade helt klart kunnat stå fler pass!! Om jag har möjlighet nästa gång så ska det bli så. Det va superkul!” och hon fortsätter:
”Att stå på seniorfestivalen var fantastiskt trevligt! Dels för alla möten med människor men också för att det blev så tydligt vilken nytta vi gör genom att sprida kunskap och information. Det var många som inte visste vad glaukom är och som gick därifrån med planen på att genomföra en ordentlig ögonundersökning. Det känns värdefullt!”Sara ger uttryck för den känsla som vi alla tar med oss från årets Seniorfestival. Syds deltagande i festivalen har kunnat ske efter en gedigen planering som Ulf Ericsson stått för och efter det att resursmedlemmar och styrelserepresentanter från hela Syds verksamhetsområde deltagit.
Under de tre festivaldagarna har vi sammanträffat och samtalat med ca 275 personer som fått möjlighet att ställa sina frågor och ge uttryck för sina funderingar kring glaukom och vi har kunnat förmedla adekvat information. Ett och annat medlemskap har vi också kunnat registrera.
Sammantaget en mycket positiv upplevelse och som ni ser i ingressen så ser vi redan fram emot nästa festival.
Bild till höger: Till vänster ser vi Syds mässgeneral Ulf Ericsson med medhjälparen Alf Gustavsson.
Syds kontrastmästare Christine Hult bidrog med ett mycket verkningsfullt illustrationsmaterial om kontrasternas betydelse.Text: Alf Gustavsson
Rapport från Världsglaukomveckan 2024 i Syd
Vid CRC (Clinical Research Centre) I Malmö möts forskare, sjukvårdspersonal, studenter och patienter i en öppen och dynamisk miljö. På bilden till höger fångas denne nyfikne läkarstudent i ett kvalificerat samtal med vår kunniga resursmedlem Christin Hult.
Genom CRC-besöket och ytterligare ca 200 möten med besökare vid informationsborden på sjukhus och köpcentrum i Helsingborg och Malmö har vi bidragit till att glaukomkunskapen sprids i en mycket bred krets. Arbetet är långsiktigt, i viss mån mödosamt men ger oändligt mycket i retur i form av tacksamhet för den kunskap vi förmedlar och det erfarenhetsutbyte som ofta uppstår.
Fortfarande får vi förklara att glaukom tidigare benämnts grön starr och att grå starr är en helt annan diagnos som kan botas. Vi berättar t ex om ärftlighetsfaktorn och att alla från 50 års ålder bör ha gjort en kontroll av ögontryck, synfält och synnerven, företrädesvis hos en optometrist som är en vidareutbildad leg optiker.
Allt detta har vi kunnat genomföra tack vare våra resursmedlemmar. Engagera dig du också! Du är hjärtligt välkommen att kontakta en av oss i styrelsen för mera information. Kontaktuppgifter finns längst upp på sidan.
Text Ulla Göransson
Ulf, körkort och kaffe
Ulf Ericsson och en kanna kaffe, två bra ingredienser i ett lyckat medlemsarrangemang. Denna gången på Vuxenskolan i Kristianstad.
Det aktuella ämnet var information och samtal om ögondroppar och dess mångfacetterade värld. Utöver detta hade våra medlemmar möjlighet att dryfta aktuella körkortsfrågor med Nils Widenfors.
Alltid uppskattat, liksom det erfarenhetsutbyte som alltid är en viktig del av våra medlemsträffar.
Slå gärna en signal
Syd arbetar oförtröttligt vidare i sin utveckling
för service till sina medlemmar!Syd har nu bytt föreningstelefon från den gamla Samsungtrotjänaren, skänkt till föreningen av Nils Widenfors en gång i tiden, till en Apple-produkt av modernare snitt.
Slå gärna en signal! Telefonen avlyssnas regelbundet.
Information och samtal kring ögondroppar
Under rubriken Information och samtal kring ögondroppar och medicinering av Glaukom, samlades 47 personer under torsdagseftermiddagen den 29 februari i Sensus lokaler i Malmö.
Inger Lindholm, med mångårig apoteksbakgrund från Hörby utgjorde en säker och tillförlitlig sidekick till den presentation och genomgång som Ulf Ericsson höll. Ett enkelt sätt att illustrera en del av problematiken kring droppmedicinering är den droppmedicin som levereras i en diminutiv flaska som skall hanteras av många gånger osäkra, stela händer och krokiga fingrar. Inte alltid enkelt. Se bild till höger.
Problematiken med droppmedicinering har många vinklar och vrår att penetrera.Som vanligt blev deltagarnas eget bidrag i erfarenhetsutbyte en viktig del av den soliga men blåsiga och kyliga eftermiddagen.
Alf Gustavsson, text
Erfarenhetsutbyte och föredrag av
dr Tobias Busch i VarbergDen 2 februari, 2024, samlades 22 personer en fredag eftermiddag för att samtala i grupper om erfarenheter av Glaukom.
Kaffe och kaka avnjöts.Efter det föreläste ögonkirurgen Tobias Busch från Ögoncentrum i Varberg allmänt om Glaukom och om de behandlingar och operationsmetoder som finns att tillgå.
Stort tack till föredragshållaren som fick varma applåder. Tack även till alla medlemmar och andra åhörare som kommit till mötet.
Skånes taltidning gjorde reportage om
medlems- och informationskampanjenDen 15 januari startade Glaukomförbundets medlems- och informationskampanj med presskonferens bl a i Malmö den 18 januari.
Skånes taltidning var där och gjorde reportage om kampanjen.
Här hör du intervjuer med Ulla Göransson, ordförande Glaukomföreningen Syd, och med Egzona Shala, 30 år, och Sara Lynard, 28 år, som är två av kampanjens tio ambassadörer.Klicka på länken för att ta del av reportaget som är 10:10 min långt.
https://skanestaltidning.s3.eu-north-1.amazonaws.com/0424/09glaukom.mp3
Medlems- och informationskampanjen
för 2024 har startatDen 18 januari arrangerades en presskonferens i Malmö i närvaro av våra två unga ambassadörer Egzona Shala och Sara Lynard (se bild nedan). Svenska Glaukomförbundet representerades av Ann Thörnblad, projektledare för kampanjen, och från Syds styrelse deltog Ulf Ericsson och Ulla Göransson.
Skånes Taltidning intervjuade oss och Funktionsrätt Skåne representerades av sin kommunikatör, medan övrig press lyste med sin frånvaro.
Men vi var nöjda med att använda nyinskaffat informationsmaterial och inramade affischer på alla kampanjambassadörer. Affischerna kommer för övrigt att sättas upp på många ställen inom hela Syds område och till hjälp har vi här våra värdefulla resursmedlemmar.
Syds verksamhetsplan för åren 2024–2025
Styrelsen har nu nedtecknat sina och föreningens ambitioner för de kommande två åren i en verksamhetsplan som du kan ta del av här.
Som vanligt kommer de aktiviteter som har den största medlemsnyttan att stå i centrum, liksom den förbundsgemensamma Medlemskampanjen som syftar till ökad medlemstillströmning, och vara ett viktigt arbetsmoment det kommande året. Fler medlemmar ger starkare muskler och föreningen kan ge ökad medlemsnytta.Styrelsen önskar dig trevlig läsning och låt dig gärna inspireras att dra ditt strå till stacken. Alla goda krafter behövs.
Klicka på länken nedan för att ta del av verksamhetsplanen!
Välbesökt föredrag på Hallands Sjukhus HALMSTAD den 14/11
Medlemmar i Glaukomföreningen Syd (och även Väst vad gäller de nordliga delarna av region Halland) bjöds in till en föreläsningseftermiddag i sjukhusets konferenslokal den 14/11. Vi var 36 personer som lyssnade.
Först talade verksamhetschefen för Ögonsjukvården i region Halland, Minna Idoffsson. Hon gav en lägesbild över sjukdomen, talade om de nya riktlinjerna för Glaukomvården och om hur tillgänglig vård och vårduppföljningar är för patienter med diagnosen.
Regionens ögonsjukvård kommer inte få fler medarbetare, det är svårt att rekrytera. Därför är det ibland köer till kontroller och behandlingar. Glaukom är en livslång, kronisk diagnos som idag bara kan fördröjas, så en åldrande befolkning är en utmaning för regionens budget.
En hel del frågor ställdes om läget för vårdavtal med privata ögonkliniker och svaret blev att översyn av vårdavtalen pågår, med målsättningen att de ska få längre varaktighet.Därefter talade överläkaren Henrik Strandbygaard-Arvidsson (bild till höger) mycket engagerat och personligt om glaukomsjukdomen och om sitt arbete. Hans powerpoint- presentation skickades ut till deltagarna efter mötet.
Stor tack till föredragshållarna som fick stora applåder och varsin chokladkartong med praliner. Tack även till alla medlemmar och andra åhörare som kommit till mötet.
Marianne och Ulla
Mässa i kommunal regi den 2 november
Vår resursmedlem Margareta Kvennefors och vår styrelsemedlem Marianne Härning-Nilsson har deltagit på en mycket trevlig mässa i Åstorp den 2 november.
Det var 20 utställare, från kommunen, polisen, kyrkan och flera föreningar, som informerade. Det var dessutom föredrag om åldrandet och osteoporos. Kommunen bjöd på kaffe och Hemvärnet serverade ärtsoppa i trädgården. Ingen försäljning förekom och inträdet var gratis..
Tillströmningen av besökande var god. Vi fick tillfälle att informera ca 45 kvinnor och 17 män, varav två värvades som nya medlemmar!
Margareta & Marianne
Frågor och svar om nikotinamid
Våra medlemmar har många frågor om Nikotinamid (engelska niacinamide/nicotinamide). I senaste numret av Ögontrycket, nr 3/2023, berättar forskaren Pete Williams om den pågående kliniska studien med Nikotinamid. Endast nydiagnostiserade patienter ingår i studien.
På Glaukomförbundets hemsida under rubriken ”Nyheter” publicerades 2021-08-27 en fullödig artikel i ämnet.
Eftersom Nikotinamid idag kan inhandlas utan recept på apotek och i hälsobutiker får vi frågor om man på egen hand kan börja ta preparatet,
t ex om man har haft glaukom sedan en tid tillbaka. Vi har kontaktat glaukomläkare i Skåne och fått följande svar:”Den rekommenderade maxdoseringen för dagligt intag av nikotinamid är enligt EFSA 900 mg dvs detta gäller både det man tar in med maten och det man tar som kosttillskott. Denna information kommer ändras så att det blir mer tydligt. Det poängteras att patienterna ska vända sig till sin behandlande ögonläkare om de har frågor kring nikotinamid.”
Du kan också läsa mer om nikotionamid och de pågående studierna på
The Swedish Glaucoma Nicotinamide Trial:s hemsida:https://sgnt.se/?fbclid=IwAR19BBYN3SgPPv4YMfKUb3QIMDVHrLDlzqMI3yUOYiSQkYC7m4rqw_OpaS8
Skånes taltidning behandlar läkemedelsbrist
och ny lagstiftningI nedanstående länk kan du bland annat lyssna till en intervju med Ulla Göransson, ordföranden i Glaukomföreningen Syd om bl a läkemedelsbrist och att förnya dina recept i god tid.
https://skanestaltidning.s3.eu-north-1.amazonaws.com/3023/02medicin.mp3
September i Syd
Under september månad har Syds medlemmar kunnat samlas i ett antal Glaukomträffar. Från norr till söder, i Varberg, Halmstad, Ängelholm, Helsingborg och i Malmö.
Träffarna har varit efterfrågade av våra medlemmar varför det är extra skojigt att konstatera att de också har varit välbesökta av ca 135 engagerade medlemmar.
Våra Glaukomträffar fyller ett mycket angeläget syfte i föreningens verksamhet. Vi får tillfälle att bidra med aktuell information och kunskap i angelägna frågor och samtidigt ges våra medlemmar möjlighet till det viktiga och mycket uppskattade erfarenhetsutbytet.
Vid träffarna i september diskuterades bl a Vårdplanens innehåll, Skillnaden mellan optometrist och optiker, Ärftlighet, Möjligheten att byta ögondroppar, Tillgänglighet och Terapeutbehov inom ögonsjukvården, Nikotinamid och Körkortsfrågor.
I Ängelholm och Helsingborg kunde vi även återuppleva delar av den inspirerande och hoppingivande föreläsning som Krister Inde (se bild nedan) höll vid föreningens senaste årsmöte i Kristianstad – ”Se dåligt Må bra”. Mycket uppskattat!!
I Malmö slutligen hade vi förmånen att gästas av Dimitrios Bizios, överläkare vid SUS Malmö. Han föreläste för ett 50 tal medlemmar under rubriken ”Ögonundersökning och behandling vid Glaukom – en översiktlig genomgång med patienten i fokus”. En mycket uppskattad genomgång av det kunskapsområde som vi alla glaukomiker har anledning att lära oss mer ikring. Dimitrios Bizios (se bild nedan) höll en hög pedagogisk standard i sin genomgång, som ledde till frågor som också fick sina svar; därtill välförtjänta applåder!
Skånetrafiken granskas
Skånetrafiken har i direktutskick till medborgare i Malmö med en ålder över 70 år, förmedlat broschyren Frihet med ett kort angående Seniorbiljetten.
Syftet har varit vällovligt, att informera om möjligheten att fritt kunna utnyttja Skånetrafikens tjänster under vissa villkor. Resultatet blev oläsbart, vilket enkelt framgår av en titt på bilden intill.
Vi har fått företräde hos Skånetrafikens varumärkesstrateg och ansvarig för kommunikation och marknad och fått full acceptans för våra synpunkter om läsbarhet och därmed tillgänglighet. Broschyren borde inte ha ”slunkit igenom” blev slutsatsen. Christin Hult har haft en sakkunnig och informativ genomgång med representanterna för Skånetrafiken som lovat bot och bättring och som med stor sannolikhet kommer att utnyttja Christins sakkunskap i sitt fortsatta arbete.
Hur utveckla en säker och effektiv glaukomvård i Skåne?
Panelsamtal den 7 mars 2023
En nationell arbetsgrupp för glaukom (NAG) har tagit fram nya behandlingsriktlinjer med målsättning att tillgängligheten till glaukomsjukvården ska öka genom att undvika onödiga remisser. Även patientens delaktighet i sin behandling, personalutveckling och avsaknaden av ett nationellt kvalitetsregister är frågor som lyfts fram i riktlinjerna.
Optometrister och optiker har ett utökat ansvar för att uppfylla de nya kraven för remiss, allt för att klara ett hållbart sjukvårdssystem. Glaukomförbundets Medlemsenkät 2022 visar på ett antal förbättringsområden för våra medlemmar.
Glaukomföreningen Syd inbjöd därför till samtal om dessa frågor mellan Dorothea Peters, NAG-representant, ledande specialister i Skåne inom offentlig/privat ögonsjukvård och optometri, ordföranden i regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd och representanter för Glaukomförbundet och vår förening. Målsättningen var att säkerställa att glaukompatienter inte påverkas negativt utan att förbättring uppnås.
Foto: Li Fernstedt
I Ögontrycket nr 2-2023 kan du läsa mera om de olika frågor som togs upp i panelsamtalet. Syd har även inbjudit sina medlemmar att ta del av en filmupptagning från samtalet.
Bild t h: Fr v Dorothea Peters, NAG-representant, Claes Hagman, ledamot förbundsstyrelsen och Ulla Göransson, ordförande i Syd. Foto: Li Fernstedt
Skånes Taltidning intervjuade föreningens vice ordförande
Skånes Taltidning, en av landets största taltidningar, intervjuade Ulla Göransson, vice ordförande i Glaukomföreningen Syd inför föreningens Panelsamtal den 7 mars om de nya riktlinjerna för glaukom.
Lyssna till intervjun här:
Fyra glaukomträffar med körkortstema – samtidigt!
Den 13 februari 2023 första gången provade vi att ansluta våra glaukomträffar hos Studieförbundet Vuxenskolan i Halmstad, Kristianstad och Helsingborg samt i SPFs lokal i Malmö till ett körkortsföredrag. Glaukomförbundets ordförande Sven-Olov Edvinsson, satt hemma utanför Umeå och informerade, visade bilder och svarade på körkortsfrågor. Som ni kan läsa av hälsningarna nedan så fungerade tekniken från Norr till Söder.
Därtill var det väntelista till föredraget i Malmö och uppskjutet möte i Ängelholm.
…………………
Den 12 april hölls en ny glaukomträff i Malmö där en filmad version av Sven-Olovs föredrag visades, se bild t h.
Hälsning från Halmstad!
De värsta farhågorna att tekniken skulle strula besannades inte alls. Allt avlöpte perfekt med bra stöd av personal på Vuxenskolan. Informationen från Sven-Olov uppskattades och särskilt svaren på frågorna, som verkligen blev skiftande. Några av deltagarna hade egna erfarenheter av att körkortet dragits in. Samtalet efteråt fokuserade till en början på körkortsfrågan, bland annat Sven-Olovs tips om att kontakta en körskola och ta nytt körkort om man tror att risken finns att körkortet kan bli indraget, men övergick så småningom till erfarenhetsutbyte och alla var överens om att det är i det vi lär oss mycket om glaukom.
/Bodil SvenssonHälsning från Kristianstad!
Med god hjälp av Ann-Sofi på Vuxenskolan och resursmedlemmarna Håkan och Marie kunde träffen genomföras. Marie hade bakat en god kaka som hon bjöd på och Håkan mötte deltagarna vid entrén. Vid erfarenhetsutbytet berättade en pigg 91-åring att hennes stora bekymmer var att hon inte längre kunde läsa pocketböcker. Flera deltagare hade stor behållning av Sven-Olovs information, medan några hade anmält sig mest för att träffa någon annan med glaukom.
/Karin ChristenssonHälsning från Malmö!
Tekniken fungerade utan problem och vi fyllde hela lokalen till sista stol, 15 medlemmar + 4 st funktionärer. Sven-Olovs sakliga, pedagogiska och upplysande föredrag var mycket uppskattat. Många tackade för ett bra möte och poängterade Sven-Olovs insats. Vi fick svar på mycket och hann även med allmänna glaukomfrågor där Christin Hult med sin erfarenhet var en ovärderlig hjälp när vi samtalade den sista timman. Jag frågade alla om de tyckte upplägget var bra med hybridmöte med flera lokaler uppkopplade och det var bara tummen upp.
/Ulf EricssonHälsning från Helsingborg!
Mötet styrdes från Helsingborg, där Ulla växlade ljud/bild mellan städerna lika bestämt som Kristian Luuk i På Spåret! Tiden gick fort när ämnet engagerade och Sven-Olovs trevliga och kunniga framförande togs mycket väl emot. Även i Helsingborg noterades förslaget att kontakta en körskola och ta nytt körkort om man ser risken att körkortet kan bli indraget, och medlemmar med samma problem växlade kontaktuppgifter. Vid fikat framkom att flera medlemmar förlorar sin ögonläkarkontakt när mottagning upphör i Helsingborg. Ett känt problem där vi kunde tipsa varandra om olika vägar till ny läkarkontakt.
/Ulla Göransson
Presentation av vår förening
Glaukomföreningen Syd omfattar Skåne, Blekinge och Halland.
Föreningen bildades år 2000 och har sitt säte i Malmö. Idag är vi cirka 675 medlemmar, men vi behöver bli fler.
Vårt syfte är att
➼ öka medlemmars kunskap om och ansvar för sin sjukdom, behandlingsmetoder och medicinering,
➼ verka för att medlemmarna knyter kontakter och utbyter erfarenheter,
➼ öka vårdpersonalens insikt om och intresse för patienters och anhörigas informationsbehov,
➼ etablera ett gott samarbete med ögonkliniker, optiker och andra med kunskap om glaukom,
➼ arbeta för en god glaukomsjukvård i vårt område samt stödja glaukomforskningen,
➼ informera allmänheten och media om glaukom.
Som medlem får du fyra nummer per år av tidningen Ögontrycket i din brevlåda, den finns även som taltidning.
Har du frågor?
Välkommen att ringa vår föreningstelefon 070-612 01 76 (telefonsvarare) eller mejla till syd@glaukomforbundet.se så kommer en medlem med egen erfarenhet av glaukom att kontakta dig.
Vill du bli medlem?
Årsavgiften är 200 kr, familjemedlem betalar 50 kr. Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret, där finns även mer information. Du kan också anmäla dig via vår föreningstelefon 070-612 01 76 eller e-post syd@glaukomforbundet.se.
En avi för inbetalning av medlemsavgiften skickas till dig efter registrering i vårt medlemssystem.
Valberedningen:
Karin Christensson, 070-220 61 03, karin.chr@bredband2.com
Gunnar Bokedal, 070-230 04 90, tillgunnar@gmail.comTillsammans är vi starka!
Varmt välkommen att bli medlem!
Publicerat 2024-10-27