Östergötland

 • Glaukomföreningen Östergötland

  Kontakt i Östergötland

  Ordförande Mona Krieg
  Tel 079-333 06 43
  E-post: ostergotland@glaukomforbundet.se
  Postadress: c/o Mona Krieg, Aktergatan 14, 603 85 Norrköping


  Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret. Där finns även mer information.


   

  Kaféträffar våren 2023

  Norrköping

  Torsdagen den 11 maj kl 13.30-15.30, Vetekornet

  Willes El besöker oss och talar om olika belysningar.

  Torsdagen den 8 juni kl 14.00-16.00 Café Abborreberg, Lindö

  Linköping

  Föranmälan på grund av begränsat antal platser på Vuxenskolan, senast måndag samma vecka. Kontakta Carmen Hild, tel 076-849 19 92.

  Onsdagen den 24 maj, kl 14.00-16.00, Vuxenskolan, Vasavägen 3, rum 3

  Ann-Sofie Öman, heminstruktör för synskadade från Seniorcenter, Linköpings kommun, ger råd om hjälpmedel och teknik som kan göra din vardag lättare.

  Varmt välkomna!


   

  Välbesökt årsmöte

  2022 höll föreningen ett fysiskt årsmöte på Hemgården i Norrköping den 26 april. Det blev ett välbesökt årsmöte. 47 personer deltog vilket motsvarar 22 % av vårt medlemsantal

  Årsmötesförhandlingarna leddes av Pia Georgsson, ordförande i Demensföreningen Norrköping. Två styrelseledamöter avtackades; Per Owe (Peo) Andersson och Bo Larsson. Peo fortsätter sitt arbete i cafégruppen Norrköping. Styrelsen fick också nya ledamöter; Irina Asekritova, ledamot (Linköping), Lena Nyholm, suppleant (Norrköping) och Staffan Ellqvist, suppleant, (Norrköping).

  Efter årsmötet höll ögonläkare Peter Thomasson föreläsning om pigmentdispersion och exfoliationsglaukom, bakgrund, klinik och behandling. Peter Thomasson och kollegan Axel Nordell driver Norrköpings ögonklinik i Norrköping. De fick många frågor om glaukom.

  Till sist blev det förplägnad i form av smörgåstårta, dricka och kaffe. Det märktes tydligt att det fanns ett behov hos medlemmarna att få träffas och umgås. Konversationerna var livliga vid borden. Flera framförde också att Hemgården var en fin och praktisk plats att träffas på.


   

  Vårdval, ögonsjukvård – tre privata ögonkliniker i länet!

  Sedan Vårdval ögon implementerades i Östergötland i juni 2021 har nu tre privata ögonkliniker öppnats i länet. De är alla kopplade till Region Östergötland och regionens taxa gäller. I Linköping finns Capio på Nygatan. I Norrköping Norrköpings ögonklinik i Vilbergen och senast öppnade Synpraxis på Kungsgatan i Motala.


   

  Äntligen kunde vi ses på våra Caféträffar!

  I Norrköping samlades vi på Vetekornet den 10 mars 2022. Lokalen fylldes snabbt och glädjen var stor över att få återse gamla bekanta. Dagens tema var ”Nyheter utan tidning”. NTMs medarbetare Magnus och Zinaida informerade om hur man kan läsa nyheter digitalt i mobilen eller på surfplatta. Se bilden.

  Flera medlemmar fick hjälp med att logga in och läsa NT (Norrköpings Tidningar) och Folkbladet som e-tidning. NT är en morgontidning och hela NTM ägs av en stiftelse. 250 journalister bevakar fem regioner. Deras syfte är: Ansvar, Yttrande och Tryckfrihet samt Demokrati. Två nya medlemmar hälsades välkomna.

  Vid pennan
  Birgitta Sääf


  Glaukomträff med kaffe i Linköping

  Onsdagen den 16 mars träffades gruppen på Vuxenskolan. Vid den här träffen tittade vi på förbundets filmföreläsning av Jan Andersson, professor vid VTI, där Jan redogör för körkortsfrågan. Efter föreläsningen informerade ordförande om den senaste utvecklingen i ärendet. Det blev en hel del diskussioner inom gruppen.

  En av medlemmarna tog tillfället i akt och framförde problemen hon har se och läsa den nya utskriften av läkemedelslistan från apoteket. Mona informerade om att hon kommer att presentera detta för Östergötlands styrelse för vidare handläggning av problemet. Gruppen poängterade att caféträffarna är ett utmärkt tillfälle att lyfta problem vi glaukomiker har och framföra problemen till styrelsen. Gruppen diskuterade också teman inför höstens träffar. Det kan bli ett intressant program.

  Vid pennan
  Mona Krieg


   

  Föreningens styrelse

  Mona Krieg, Ordförande, tel 079-333 06 43
  ostergotland@glaukomforbundet.se

  Fredrik Söderström, Vice ordförande, tel 072-326 30 37
  fredrik.soderstrom@glaukomost.se

  Bernt Hansson, Kassör, tel 070-531 17 06
  bernt@kullaberg.net

  Karl Johan Alm, Ledamot
  Carmen Hild, Ledamot
  Irina Asekritova, Ledamot
  Anders Szczepanski, Suppleant
  Lena Nyholm, Suppleant
  Staffan Ellqvist, Suppleant


  Glaukomföreningen Östergötland bildades i maj 2011 för att på olika sätt vara ett stöd för dig med glaukom eller en anhörig som har det.

  Syftet med föreningen är:

  • att sprida information om glaukom till medlemmar och allmänhet,
  • att underlätta informationsutbytet mellan medlemmarna,
  • att påverka aktuella myndigheter och vårdorganisationer i glaukompatienternas intressen.

  Ensamma är vi svaga, men tillsammans kan vi göra mycket för att påverka vår situation i positiv riktning.

  För endast 250 kr per år, och 50 kr för stöd- och familjemedlem, blir du både medlem och inbjuden till olika
  intressanta sammankomster samt får den mycket informativa tidskriften Ögontrycket fem gånger om året.

  Vill Du bli medlem, klicka på länken Bli medlem och fyll i formuläret. Där finns även mer information.


   

  Publicerat 2023-03-23