Örebro län

 • Glaukomföreningen Örebro län

  Kontakt i Örebro län

  Om du vill veta mer, kontakta ordförande Anders Nyström,
  tel 070-591 86 34, e-post orebro@glaukomforbundet.se

  Postadress: c/o Anders Nyström, Mejerivägen 22, 703 80 Örebro


   

  Föreläsning om Syn och Körkort med Krister Inde

  Uppskattningsvis 70 % av de körkort som återkallas idag på grund av synfältsbortfall är felaktiga beslut, menar Krister Inde, synpedagog och hedersdoktor vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

  Glaukomföreningen Örebro län och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en intressant föreläsning med Krister Inde om syn och körkort. Krister Inde har lett projektet Chans till Dispens. Ett projekt som syftat till att undersöka regler och möjligheter för att skapa rättvisa, att körkort inte ska återkallas enbart med underlag av ett statiskt synfältstest. Kom och ta del av Kristers spännande erfarenheter!

  Tisdag den 31 maj kl 17.30-19.00

  Bohmanssonsalen, B-huset i Universitetssjukhuset Örebro, Södra Grev Rosengatan i Örebro

  ANMÄLAN senast 28 maj till Anders Nyström, tel 070-501 86 34 eller  orebro@glaukomforbundet.se, Lisa Nilsson tel 070-345 04 09 eller lizzieanja@gmail.com


   

  Högt 10-årsfirande i Örebro

  Glaukomföreningen Örebro län firade 10-årsjubileum med fest den 8 november.
  41 medlemmar bjöds på god mat; sotad lax med skagenröra eller picanha med hasselbackspotatis. Väldigt uppskattat att få avnjuta detta på Skybar Svampen, 52 meter upp. För underhållningen stod trubaduren Jonas Amcoff, se bild t h där han presenteras av föreningens ordförande Anders Nyström.

  Festligheterna genomfördes i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.


   

  Glaukominformation i Nora

  Glaukomföreningen deltog på Nora kommuns avslutning av Seniorkollo den 27 augusti 2021. Det var 16 utställare som deltog trots dåligt väder med regn och blåst. En av deltagarna var Gyttorps Ridklubb och dess seniorverksamhet som ”hjälpte till” med att uppmärksamma informationen om glaukom!

  Anders Nyström, ordförande


   

  Glaukomföreningen ny medlem i Funktionsrätt Örebro län

  I samband med att Glaukomförbundet blivit medlemmar i Funktionsrätt Sverige så är nu även föreningen nybliven medlem i Funktionsrätt Örebro län.

  https://www.facebook.com/funktionsratt.se/

  På Funktionsrätt Sveriges hemsida står följande:

  Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som består av en rad rikstäckande funktionsrättsförbund. Uppdraget är att vara funktionsrättsrörelsens enade röst mot regering, riksdag och centrala myndigheter.

  Idag är 49 av landets funktionsrättsförbund medlemmar i Funktionsrätt Sverige. Det finns också samarbetsorganisationer för funktionsrättsföreningar i län och kommuner. Dessa är fristående från Funktionsrätt Sverige, men samarbetet är tätt.

  Vi ser samhället ur ett helhetsperspektiv. Vår uppgift är att förändra samhället. Vi gör det genom att både belysa levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning i Sverige och agerar aktivt för att åstadkomma samhällsförändringar som inkluderar alla människor.

  Läs mer på https://funktionsratt.se/om-funktionsratt-sverige/


   

   

  Årsmöte i coronatider

  Årsmötet i glaukomföreningen hölls den 23 mars och på grund av coronan kunde vi inte heller detta år träffas fysiskt utan det genomfördes via telefonmöte med de 12 deltagare som anmält sig.

  En ny styrelse valdes med några ändringar från föregående år, se listan på ledamöterna längst ner på denna sida. Jerry Andersson lämnade styrelsen och han blev hedersmedlem då han var med och startade föreningen för tio år sedan.

  Vi hoppas att vi alla kan träffas i sommar för att fira föreningens 10 års-jubileum. Mer info om detta kommer senare.

  Anders Nyström, ordf


   

  Välkommen till 2021 tillsammans med Glaukomföreningen Örebro län!

  2020 blev inte som någon av oss tänkt, pandemin innebar inställda evenemang, resor, föreläsningar med mera. Men snart går vi mot ljusare tider och hälsar er alla välkomna till ett nytt år.

  Vi firar tio år med förhoppning att kunna genomföra det vi tänkt att göra, plus en del nytt. I skrivande stund ser det lite problematiskt ut men allt kan bara bli bättre.

  Håll ögonen här på hemsidan.

  Vi bjuder våra medlemmar plus familjemedlemmar på en SverigeLott och önskar lycka till.

  Gott Nytt År!

  önskar styrelsen


   

  Vecka 36 blev digital

  – En föreningsvecka inom funktionsrätt

  För fjärde året i rad arrangerade Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län och samverkande föreningar inom funktionsrätt Vecka 36, en föreningsvecka för ökad kunskap, förståelse och nya möten.

  På onsdagen den 2 sept var det dags för Glaukomföreningen Örebro län att presentera sig och ordförande Anders Nyström intervjuades av Maria Östby på SV Örebro län. Samtalet finns att titta på och lyssna till på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=PCRZN8eBzVY&feature=youtu.be

  Alla länkar till SVs livesändningar finns på sv.se/vecka36-live.


   

  Årsmötet genomfördes digitalt

  Det planerade årsmötet var tvunget att ställas in till följd av coronapandemin. Men med god hjälp av SV, Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län hittades en alternativ lösning – ett digitalt årsmöte. Onsdagen den 13 maj var det dags. På plats i en stor och luftig lokal på SVs kontor i Örebro höll ordförande Anders Nyström i årsmötet tillsammans med Emelie Eklind och Maria Östby från SV som var behjälpliga med tekniken.

  Årsmötet flöt på bra och deltagarna som hade kopplat upp sig via videolänk bjöds dessutom på ett kort musikinslag från Fredrik Wallin, SV. Anders tyckte det var intressant och bra att genomföra årsmötet digitalt och även deltagarna var nöjda med lösningen och uppskattade att kunna vara med från annan plats.

  Ny styrelse valdes bestående av ordförande Anders Nyström, Lisa Nilsson, Jerry Andersson, Marita Willson, Marita Larsson, Karl-Erik Lidgren, Siv Wiking och Kjell Karlsson.

  Läs även SVs pressreferat från årsmötet. Foto: SV.


   

  Välbesökt på premiären för Caféträff

  Glaukomföreningen bjöd in till Caféträff på Terazza konditori i centrala Örebro i december 2019. Det var nitton deltagare som hade ett par trevliga timmar. Vi pratade naturligtvis om Glaukom men även om en massa annat. Smörgås och fikabröd fanns att köpa och föreningen bjöd på kaffe eller te och alla var nöjda med träffen.


   

  Styrelse

  Ordförande Anders Nyström, 0705-91 86 34, orebro@glaukomforbundet.se
  Vice ordf Lisa Nilsson, 0703-45 04 09, lizzieanja@gmail.com
  Kassör Kjell Karlsson, 0705-14 69 32, kjell.karlsson100@gmail.com
  Sekreterare Marita Willson, 0705-31 46 75, marita.wilsson1@gmail.com
  Ledamöter Karl-Erik Lidgren, Marita Larsson
  Suppleanter Siv Wiking, Lars-Arne Sellén

  Foto 2019 års styrelse, fr v: Lisa Nilsson, Karl-Erik Lidgren, Siv Wiking, Anders Nyström, Lisbeth Hilmersson och Marita Willson. Längst till höger Maria Östby, vår kontakt på SV.


  Har du idéer och lust att hjälpa till med vår verksamhet är du välkommen att höra av dig till orebro@glaukomforbundet.se eller tel 070-591 86 34, hälsar styrelsen/Anders Nyström, ordförande

  Publicerat 2022-05-24