Väst

 • Glaukomföreningen Väst

  Kontakt i Väst

  Roland Strömbäck (vice ordf)
  E-post vast@glaukomforbundet.se
  tel 076-142 59 21
  Postadress: Glaukomföreningen Väst
  c/o Roland Strömbäck
  Bohusgatan 20
  411 39 Göteborg


   

  Kära medlemmar i Glaukomföreningen Väst!

  Årsstämman i år genomförs med hjälp av poströstning

  Den 12 februari skickade vi ut information så att alla medlemmar ska kunna delta i årsstämman. Brevet innehåller kallelse, röstsedel, verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning, revisionsberättelse, verksamhetsplan för 2021, budget 2021 och inbetalningskort för medlemsavgift 2021.

  För att Du ska kunna delta i stämman behöver vi få Ditt svar senast torsdag 11 mars. Har Du inte fått vårt brev eller har någon fråga, vänligen kontakta Bengt Isblad (styrelseledamot och föreslagen rösträknare), tel 070-836 92 60.

  Tack för Din medverkan!

  Styrelsen Glaukomföreningen Väst


   

  Information under Världsglaukomveckan:

  Optik & Hälsa, Torp Köpcentrum, Uddevalla

  Måndag-Lördag 8-13 mars kl 11.00-17.00

  Obemannat informationsbord. Tänk på att hålla avstånd på grund av coronapandemin!


   

  Glaukomföreläsning på film av ögonläkare Tobias Busch

  Vårt höstmöte den 3 december 2020 med ögonläkaren Tobias Busch blev inställt på grund av corona. Vi filmade istället föredraget och är väldigt glada att kunna erbjuda er informationen på detta sätt istället. Filmen är cirka 26 min.

  Tobias Busch är ögonspecialist på Sahlgrenska Universitetsjukhuset och ögonläkare hos Capio Ögon i Göteborg.
  Tobias Busch ansvarar för filmens innehåll från nov-20 och den publiceras via YouTube med hans tillstånd.

  Klicka på länken HÄR så kommer du till filmen.

  Styrelsen för Glaukomföreningen Väst


   

  Syninstruktör föreläste på årsstämman

  Årsstämma hölls den 27 februari 2020 i Dalheimers hus med god uppslutning. Syninstruktör Eila Simonsson Eisfeldt talade över temat När synen inte längre räcker till – syninstruktörer en kostnadsfri service i Göteborgs Stad.

  Syninstruktörerna är till för personer med svårigheter i vardagen och som är vuxna synskadade i eget boende. Tjänsten är kostnadsfri och kräver inga särskilda kriterier, det räcker med svårigheter i vardagen. Syninstruktörerna samarbetar med Synverksamhet, Synskadades Riksförbund och äldreomsorgen.

  Syninstruktörernas service omfattar hembesök. Ett samtal räcker för att boka ett hembesök. Arbetssättet är stöttande och coachande. Utifrån situationen finner man tillsammans nya vägar och strategier för att hantera vardagen.

  Eila visade bilder på hur människor med olika synnedsättningar uppfattar omgivingen, till exempel vid glaukom, gula fläcken, Retinitis pigmentosa, och stroke.

  Hon betonade vikten av att ha rätt belysning och visade exempel på olika armaturer. Det viktigaste är att belysningen är blänk- och bländfri, att den ger tillräckligt med ljus och att armaturerna är rätt placerade. Ett bra tips för hemmet är att ha hushållsredskap och porslin, som skärbrädor och tallrikar, i  en avvikande färg i förhållande till mat och dryck. Det är också viktigt att det finns fysiska vred på spisen och tvättmaskinen etc. och att inställningarna inte är digitala. Syninstruktören kan hjälpa till med märkning av vred så att man känner med fingrarna hur vreden ska ställas in. Eila visade bilder för att illustrera detta.

  Presentationen avslutades med att Eila uppmanade deltagarna att ta kontakt med syninstruktörerna om de märkte att de behövde hjälp. Ordförande Sören Nilsson tackade för en informativ presentation.


   

  I väntan på Glaukomcaféerna

  Stanley och Ulla på ett tidigare Glaukomkafé på Conditori Nordpolen i Vara som serverar gott kaffe med dopp.

  Vi hoppas kunna återuppta dessa trevliga träffar så småningom.

   

  Välbesökt Seniordag i Götene

  Torsdagen den 12 september 2019 var det en välbesökt Seniordag i Götene Folkets Park arrangerad av SPF, PRO, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan och Götene kommun. 75 utställare medverkade, det var 10 stycken fler i år än ifjol.

  Från Glaukomföreningen Väst deltog ordförande Sören Nilsson, Kerstin Backlund, stödmedlem från Fyrbodalsgruppen och Birgitta Malmberg Böhm, samordnare för Skaraborgs intressegrupp. Vi informerade besökarna om vår lömska sjukdom glaukom.

  Dagen var väl organiserad med en god struktur då utställarna inomhus får ta en paus när det är en aktivitet på scenen. Allt med tanke på att hålla nere ljudfrekvensen i lokalen. Det kom 750 personer under de första två timmarna enligt uppgift från arrangörerna.

  Temat för dagen var Låt Livet Blomma. Då får man ju en första tanke på hur vi gör det när vi har en ögonsjukdom som hotar synen och som det dessutom inte finns något botemedel för. Trots hundraårig forskning. Men det gäller det att inge hopp och visa att vi och vår förening stöttar forskningen och stödjer varandra. Inte minst när  körkortet hotas att dras in och vi inte får köra bil till affären, vänner och aktiviteter. För så är det för många, även flera besökare påtalade detta.

  Vid frågan ”om du känner någon med glaukom?” var det många som hade en bror, en syster eller en väninna som har sjukdomen. Men de kan inte åka för de får inte köra bil och då stannar man hellre hemma. Det blev många upplevelser och vi fick många goda kontakter denna dag.

  Uppskattningsvis fram till lunch kl 13 hade vi tre säkerligen givit 40-50 personliga informationer. Med det menar vi besökare med större intresse, med eller utan egen diagnos, men med ett mycket stort intresse att få lyssna på oss och ta hem broschyren för att läsa i lugn och ro. Uppfattat besökarantal för dagen vid vårt bord var 600-700 personer. Kanske ger denna dag oss 10 nya medlemmar. Och det känns värdefullt för oss. Det bästa är när det kommer medlemmar och tackar för vårt arbete. Det värmer och ger oss energi.

  Birgitta Malmberg Böhm
  Samordnare
  Glaukomföreningen Väst/Skaraborgs Intressegrupp


   

  Seniordagen på Vara folkhögskola lockade 600 besökare

  Utställare var olika förbund, föreningar och kommunen. Vi räknade antal personliga samtal under dagen och vid lunchtid hade vi haft 70 personliga samtal. Korta långa med eller utan rådgivning. Vi lyssnade på många som kom och hade glaukom men som aldrig hört att vår förening fanns. Sjukhusen bör ju verkligen upplysa om att det finns stödföreningar, tycker vi. Vi fick även kontakt med en anhörigförening i Vara som vi erbjöd ett informationsmöte om glaukom. Likaså Hjälpmedelsbutiken i Lidköping tog med sig broschyrer att lägga ut då många av deras kunder har glaukom. Vi är även där välkomna att medverka på deras speciella syndagar. Personalen där blev glada att ha fått kunskap om vart de kan hänvisa sina kunder som har glaukom. Seniordagen hade även mannekänguppvisning med seniorshop, dans och musikunderhållning på programmet. En lyckad dag upplevde vi med hopp om att vi blir ca 10-15 medlemmar fler i Glaukomföreningen Väst  och till Skaraborgs intressegrupp. Ett stort tack till vår stödmedlem Kerstin Backlund, Vänersborg, som ställde upp och jobbade intensivt denna dag.

  Birgitta Malmberg Böhm
  Samordnare Skaraborg


   

  Glaukomcafé

  Vi träffas i god gemenskap, stöttar varann och får en pratstund med någon i samma situation.

  Bild till höger: Till vårt Glaukomcafé på Seniorcenter i Lidköping kommer gärna Yngve från Mariestad. Rollatorn ”Carl Oscar” som Yngve kallar den är ett behjälpligt medel för resorna med buss och tåg. Yngve är också trogen medlem på våra medlemsträffar sedan starten 2013.

  Om du som medlem har intresse att vara med på ett Glaukomcafé så ordnar vi med lokal och annons.
  Hör gärna av dig till Birgitta Malmberg Böhm, samordnare Skaraborg.
  E-post: malma107@icloud.com


   

  Presentation av Glaukomföreningen Väst
  Styrelse 2020

  Sören Nilsson Ordförande
  Roland Strömbäck Vice ordförande
  Thomas Johansson Kassör
  Bengt Isblad Ledamot

  Suppleanter
  Marika Brolin
  Ingela Isblad

  Karin Svensson
  Claes Hagman

  Birgitta Malmberg Böhm

  Revisorer
  Sven-Olof Jarkvist
  Kjell-Åke Solvinger


  Föreningen bildades 1978 på initiativ av en ögonläkare, då verksam vid Sahlgrenska sjukhuset. Det blev den första glaukomföreningen i Sverige.

  Medlemskap – En rad fördelar

  • Tidningen Ögontrycket, som ges ut av Svenska Glaukomförbundet (SGF), sänds till alla medlemmar fyra gånger per år.
  • Vi har årsmöte, vårmöte och höstmöte I Göteborg. På samtliga möten har vi läkare eller andra personer, som håller föredrag och svarar på frågor om glaukom eller ämnen inom angränsande områden. I samband med dessa möten samlas vi över en kopp kaffe för att utbyta erfarenheter och knyta kontakter med varandra.
  • Vi har två intressegrupper, Fyrbodal och Skaraborg. De anordnar informationsmöten i sitt område.
  • Föreningen arbetar för en bättre ögonssjukvård.
  • Föreningen stödjer glaukomforskningen.

  Medlemsavgift och familjemedlemsavgift

  Medlem i föreningen betalar 200 kr i medlemsavgift per år. I medlemsavgiften ingår tidskriften Ögontrycket. Avgiften betalas in till Glaukomföreningen Västs plusgiro nr 439 67 40-5.

  Familjemedlem

  Familjemedlemmen är en närstående till ordinarie medlem. Familjemedlem betalar 50 kr i medlemsavgift per år till Glaukomföreningen Västs plusgiro nr 439 67 40-5.

  En ordinarie medlem kan ha flera närstående som familjemedlemmar. Det kan vara make/maka, sambo, barn, föräldrar eller andra närstående personer. Familjemedlem får inte tidskriften Ögontrycket.

  Om du som ordinarie medlem betalar in avgiften för familjemedlem så ska familjemedlemmens namn anges på inbetalningen. Detta är nödvändigt för vidare rapportering om antal medlemmar i Glaukomförbundet.

  Välkommen som medlem och familjemedlem!

  Publicerat 2021-02-18