Ögonfonden delar ut en dryg miljon till forskning om glaukom

Publicerat 2021-09-24

I år delar 34 forskare på över 5 miljoner kronor i forskningsanslag ur Ögonfonden. Det är den högsta summan någonsin i Ögonfondens 37-åriga historia.

Bland de ansökningar som beviljats anslag för 2021 finns flera projekt om glaukom. Både om möjliga nya behandlingsmetoder och tidig upptäckt av sjukdomen, till exempel med hjälp av artificiell intelligens. Totalt inkom 16 ansökningar gällande glaukomforskning varav sju av dem beviljades anslag.

De forskare som har fått bidrag till glaukomforskning är Boel Bengtsson, Per Söderberg och Gauti Johannesson. Pete Williams som fortsätter sina intressanta studier – en utvärdering av nya NAD-genererande läkemedel för att förhindra skador på synnerven. Anders Heijl för att titta på det obehandlade ögontryckets betydelse för korrekt måltryck vid glaukom. Georgios Sotiriou, Nanoparticle-mediated delivery of novel NAD-generating drugs for glaucoma treatment. James Tribble, som med sitt team har identifierat ett nytt inflammatoriskt protein i glaukom och kommer att undersöka dess roll genom att blockera proteinets handling genom att stoppa glia-aktivering. Detta skulle kunna leda till nya terapeutiska måltavlor för nya behandlingar mot glaukom.

Du kan läsa mer om anslagen på Ögonfondens hemsida ogonfonden.se och om Pete Williams och James Tribbles forskning i Ögontrycket nr 3 och även en intervju med Anders Heijl.