Tunga lyft och ögontrycket

190206

Fråga: Vidarebefordrar en fråga från en medlem i Värmlands glaukomförening: Kan tunga lyft inverka negativt på ögontrycket?

Svar: Mycket intressant fråga. Tyvärr hittade inte så många studier om ämne. Hittade en studie som tittade på individer som lyfter tungt på gymmet. Studien visade en ökning på ögontrycket kring 4 mmHg precis under själva lyftningen. Hur länge trycket efter lyftningen var högt finns inte förklarad i studien.  

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet