Gråstarroperation vid glaukom

180913

Fråga: Jag har glaukom, och har fått grå starr. Om jag opererar grå starr, är risken stor att glaukomet försämras på grund av tryckhöjning?

Svar: teoretiskt sätt finns det risk att grönstarr försämras p.g.a. tryckhöjningen under (och efter) gråstarroperationen. Studierna är få och som jag vet har man i någon studie hittat ett samband bara bland patienterna med allvarlig grönstarr. I sådana fall kan de få nervtrådarna som är kvar försvinna p.g.a. den tillfälliga tryckhöjningen under operationen. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet