Förkalkningar i synnerven?

180913

Fråga: Jag var hos optikern för ett par månader sen och skulle ha nya glasögon. Blev dock remitterad till ögonläkare p.g.a. olika tryck på ögonen. Jag har nu varit på ögonklinik två gånger för utredning. Mitt tryck ligger fortsatt på 12 på vänster öga och 24 på höger öga och jag har synfältsförändring. Vid mitt senaste besök fick jag veta av läkaren att jag inte har grön starr men däremot förkalkningar på synnerven. Vad innebär förkalkning av synnerven?  Vad beror det på? Finns det någon behandling som kan stoppa fortsatt förkalkning av synnerven eller kommer det att leda till blindhet?

Svar: jag tror att du menar att du har s.k. papilldrusen. De kan orsaka synfältsdefekter som ibland kan likna glaukom. Orsaken är okänd och det finns ingen behandling mot dem. Vanligtvis ändrar de inte så mycket under tiden. Jag har aldrig träffat någon som blev blind p.g.a. papilldrusen.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet