Pigmentglaukom och träning

180621

Fråga: Jag har diagnosen pigmentglaukom sen 4 år tillbaka på mitt högra öga. Har gjort 2 laseroperationer o nu senast en trycksänkande operation o tyvärr i samband med det även fått bröstcancer. Min fråga handlar om träning. Jag fick restriktioner ang. träning d.v.s. inget pulshöjande. Har tränat lätt lågintensivt en period. Nu när jag har cancer och behöver rehabträning som stärker skelettet så har jag svårt att hitta ngn som kan hjälpa mig med vad jag kan göra så att jag inte försämrar synen på mitt högra öga. Ögonläkaren kan inte säga ngt annat än att det är bra med promenader o fysioterapeuten har ingen kunskap ang. träning o trycket i ögat. Jag behöver träna mer än bara promenader.   

Svar: patienter som drabbas av pigmentglaukom kan få högt tryck i ögonen p.g.a. träningen. Då handlar mest om hög intensiv träning (t.ex. hoppa, springa, mm). I ditt fall om du är opererad tror jag inte att träningen spelar någon roll. Om man är osäkert kan man kolla ögontrycket efter ett träningspass för att se hur det ligger till.

 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet