Nikotintugggummin och glaukom

180621

Fråga: Jag behandlades 2015 för grå starr. Synen försämrades, vilket jag tolkade som efterstarr, men som visade sig vara glaukom. Ordinerad Xalatan, 1 droppe dagligen. Normalt ögon tryck. Ingen känd hereditet. Ålder 76 år.

 I olika artiklar tas upp orsak till glaukom. Som bidragande orsak anges försämrat blodflöde i synnerven. Jag röker inte men använder frekvent nikotintuggummin. Påverkar nikotinet blodflödet till synnerven?

Svar: studierna visar att rökningen är en risk faktor för glaukom, sannolikt är att rökningen påverkar negativ på blodflöde i synnerven. Jag antar att nikotintuggummin påverkar också negativ på blodflöde i synnerven.

 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet