Klobetasol och högttryck

180621

Fråga: Jag har blivit ordinerad att skölja med Klobetasol munhålegel 0,025% mot oral lichen. Problemet är att jag samtidigt behandlas mot högt ögontryck. Nu säger min tandläkare att trycket inte påverkas, men min ögonläkare tror att det gör det. Så hur ligger det till egentligen?

Svar: mycket bra fråga. Har kollat all info som finns och tyvärr vet man väldig lite om läkemedel. I grunden är ett kortisonpreparat så rent teoretisk skulle kunna höja ögontrycket. Rent praktiskt tror jag inte på en stor påverkan på ögontrycket, dels är koncentrationen mycket låg och dels används bara tillfällig för att skölja munnen. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet