Inopererat chip?

180205

Fråga: min man har glaukom och är nu blind sedan ett år. Det är ca 5 år sedan sjukdomen upptäckts. Finns det någon som återfått en del av synen vid glaukom. Är synnerven helt död?  Forskas det? Döva kan ju få ett chip inopererat. Finns sådan forskning för ögat?

Svar: tyvärr inte så mycket som kan göras för att få synen tillbaka. Det är viktigt att patienten remitteras till Syncentralen för rehabilitering. Det forskas mycket på detta område, man har försökt med ett inopererat chip i näthinna, men resultatet blev inte så man hade förväntat sig. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet