Tryckets variation över dygnet

180402

Fråga: Tryckets variation över dygnet
Hur förändras trycket i ögat över dygnets tjugofyra timmar? Vad beror det på att trycket varierar och hur mycket kan det variera ifrån mitt eget "högstavärde" till mitt "lägstavärde"? När på dygnet är det som högst, respektive lägst?

Svar: trycket varierar olika hos olika individer. Vanligtvis är ögontrycket som högst på morgonen innan man kommer upp sängen. Ögontrycksvariation beror på olika faktorer som gravitation, kammarvätska produktion, avflöde, mm. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet