Ska ögat tas bort?

180402

Fråga: Opererades från glaukom sista gången 1995. Ögat "gick sönder" och har varit blint sedan dess. Trycket var högt.  När min glaukomläkare gick i pension fick jag en ögonläkare på annan klinik. Jag droppar tätt med pilokarpin. Nu känns det åter hårt o gör ont, trots extra droppar och Alvedon.  Bör ögat tas bort?

Svar: är man blind p.g.a. glaukom ser jag inte någon stor anledning att behandla. Ibland vill man göra det för att hålla trycket nere och får mindre värk, men jag har haft många patienter med höga tryck utan besvär. I ditt fall, verkar som trots behandlingen trycket ligger högt och gör ont på ett blint öga. Skulle rekommendera att göra en s.k. evisceration, d.v.s. att man "rensa" ögat och sedan kan man använda en protes. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet