Kost och ögontrycket

180402

Fråga: Jag har förhöjt tryck i båda ögonen och har precis börjat ta droppar varje kväll. Min fråga är om det är något annat jag kan göra för att få ner trycket i ögonen? Till exempel när det gäller kost, motion och levnadsvanor? Är kaffe dåligt eller bra för högt tryck i ögonen?

Svar: det är alltid bra med varierad kost, däremot finns det inga studier som har påvisat ett samband mellan kost och ögontrycket. Det finns några studier som hittade ett svagt samband mellan kaffe och ögontrycket, där kaffet höjde ögontrycket. Tyvärr små studier. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet