Glaukompatienter ska föda med kejsarsnitt?

180402

Fråga: Jag har närsynthet (myopi): ett öga -10, andra -11. Ett par månader tillbaka var hos ögonläkare, vilken sa att jag har primär öppenvinkel glaukom. Jag är gravid och undrar om jag kan föda själv eller måste föda genom kejsarsnitt?

Svar: du kan mycket väl föda på vanligt sätt. Jag vet att i många länder rekommenderar att gravida som är närsynta med glaukom ska föda med kejsarsnitt, men vi har inte sådan rekommendationer i Sverige. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet