Glaukom och minnesförlust

180402         

Fråga: På nätet finns en hel del skrivet om kopplingen mellan glaukom och minnesförlust. Skulle vilja höra vad som egentligen är den gängse uppfattningen om detta. Kan man få minnesproblem av glaukom?

Svar: tyvärr saknas det underlag för att se en koppling mellan glaukom och minnesförlust, även liknande gäller för kopplingen mellan glaukom och demens. Sådana studier är mycket svåra att genomföra eftersom minnesförlust är en normal del av åldrande och svårt att veta om den beror på glaukom eller andra faktorer (blodcirkulation, mm). 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet