Ginkgo Biloba som behandling vid glaukom

180402

Fråga: Jag läste om normaltrycksglaukom (NTG) i följande artikel:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283204/?log$=activity  och undrar varför information om Ginkgo biloba inte nått mig via ögonsjukvården. Jag har NTG själv och har endast rekommenderats Timosan för det. Eftersom Ginkgo biloba anses ha positiv effekt, tycker jag att patienter som har svårt att själva söka information borde få veta om det. Har jag missuppfattat något? 

Svar: Nej, du har inte missuppfattat, man kan behandla NTG med Ginkgo Biloba som en extra behandling. D.v.s. den ersätter inte den trycksänkande behandlingen som är fortfarande enda erkänd behandling. Jag känner artikelns författarna, bl.a. Prof. Flammer som jobbar i Basel, Schweis. Gingko Biloba har också en del biverkningar som finns i artikeln. Man ska alltid samråda med sin behandlande ögonläkare för att veta vilket behandlingsalternativ är bäst. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet