Operation?

170904

Fråga: Jag fick SLT laser i båda ögonen strax innan jul. Är 49år med tryck på 28-30 med full medicinering. Vi kollade min journal sedan 1995 och där står att jag har Pigmentglaukom, därav det dåliga resultatet. Nu återstår Trabekulektomi. Vilken sort ska man göra av alla de som står till buds?

Svar: fortfarande är trabekulektomin s.k. "gold standard" inom glaukomkirurgi. Varje fall ska bedömas individuellt. Det finns en stor uppsjö av olika tekniker för att operera glaukom men evidensen är fortfarande mycket begränsad. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet