Katarakt eller glaukom?

170904

Fråga: Är diagnosticerad med glaukom med öppen kammarvinkel. Optikern kan inte längre förbättra skärpan på mitt vänstra öga. Har också senil katarakt.
Ser jag sämre med mitt vänsteröga pga katarakten eller glaukomet? Är det inte skillnad på synfältsdefekt pga glaukom och sämre syn pga katarakt?

Svar: precis som du skriver, glaukom påverkar mest synfältet, katarakt (gråstarr) påverkar mest synen. Men så enkelt är det inte alltid, om man har mycket glaukom kan synen också påverkas. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet