Högtryck?

170904

Fråga: Jag blev remitterad till ögonläkare via min optiker pga högt tryck. Idag var jag där och jag hade tryck på närmare 30 i båda ögonen. 
Synnerverna var inte skadade. Jag blev rekommenderad laserbehandling med en gång så inom två veckor ska jag göra första behandlingen på ena ögat. 
Idag har jag läst på om glaukom, men jag har inte fått den diagnosen direkt. Läste i forumet att visa kan ha "normal" tryck på 30.
Sen läste jag även att laserbehandling inte är så lätt att få alla gånger. Därför undrar jag om jag gör denna behandling och det sen visar sig att jag har högt normalt tryck, hur kommer behandlingen då påverka mina ögon? Ska jag kräva fler undersökningar innan jag utför laserbehandlingen? 
Kan tillägga att jag är 37, har inte grönstarr i släkten vad jag vet, dock så föddes min mor med ett blint öga men hon har aldrig fått en diagnos att det skulle vara glaukom. 

Svar: om synnerven och/eller synfältet inte är skadade har du inte glaukom även om trycket är lite över gränsen. Man kan utreda dig lite mer innan man bestämmer att börja med någon behandling. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet