Ska trycket behandlas?

171007

Fråga: Jag har fått diagnos glaukom nyligen. Men haft misstänkt glaukom sedan 10 år tillbaka. Jag har haft som högst 24 i tryck de senaste åren och en ögonläkare remitterade mig till ögonmottagningen. Det tog ytterligare 8 månader innan man kallade mig till ögonmottagningen och då hade jag 26/27 i tryck. En laserbehandling gjordes omgående. Vad finns det för orsak till att man inte sätter in trycksänkande droppar vid 24, när man misstänker glaukom?

Svar: högt tryck innebär inte glaukom och behövs inte alla gånger behandlas. Däremot tycker jag i ditt fall att det är viktigt för dig att veta om du har glaukom eller inte. Hur ser synfältet ut? Är synnerven skadad? 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet