Kan man få synen tillbaka?

171007

Fråga: Min pappa har glaukom och upptäckte det rätt sent och är nu helt blind på ena ögat ser mkt lite på det ena av de skador på synnerven som uppstått. Trycket är som jag förstår "normalt" nu men synen är ju mkt dålig och blir sakta sämre. Häromveckan kom det fram en norrman som började prata glaukom och verkade rätt insatt förmodligen praktiserande inom sjukvård. Han sa då till min pappa att om han hade bott i Oslo hade han kunna opererats och fått tillbaka delar av synen och inte behöva käpp något mer. Detta är ju omtumlande för min pappa och hela familjen. Så min fråga är således om det ligger någonting i vad denna herre sa? Görs det andra typer av behandlingar i Norge än i Sverige som kan läka skador av glaukom så att synen kan komma tillbaks? Mycket tacksam för din input kring detta!

Svar: tyvärr som jag vet finns ingen operation som gör att man kan få synen tillbaka. Vet inte heller vilken typ av operation han menade? Gråstarroperation? Grönstarroperation? I fall var det gråstarroperation och din pappa är blind p.g.a. glaukom hjälper inget att operera gråstarren. I fall om han menade grönstarroperation gäller ungefär samma resultat. Nej, som jag vet behandlas glaukom ungefär likadant i alla nordiska länder. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet