Hur ställer man diagnosen galukom?

171007

Fråga: Jag blir fortfarande inte riktigt klok på vad glaukom egentligen är. Eller snarare, hur konstaterar man att en patient drabbats av glaukom? Vad är det läkaren ser? Vad är de vanliga indikatorerna på ett glaukom? Kan de misstas för någon annan ögonsjukdom? (Har fått diagnosen för något år sedan i Sverige efter 2 näthinneavlossningar, men vid ett läkarbesök hos en glaukomspecialist i USA nyligen, så var denne tveksam till diagnosen och ville sätta ut mina trycksänkande droppar - eller åtminstone testa att sätta ut dem under en period).

Svar: det har du rätt. Det är inte alls så enkelt att ställa diagnosen glaukom hos alla patienter. Det finns fall där diagnosen är helt uppenbart, men så är det inte alltid. Glaukom är en klinisk diagnos som en tränad ögonläkare ska fastställa. I fall man är tveksam kan det vara bra att fråga efter en "second opinion" hos en erfaren glaukomdoktor. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet