Glaukomstatistik

171007

Fråga: Hej! Jag undrar om det finns någon statistik på hur många barn/yngre vuxna som drabbas av glaukom? Jag har läst om medfött glaukom, men detta är inte vad jag syftar på, utan jag syftar på fall då högt tryck uppkommer senare, men inte lika sent som i "riskåldern". Jag fick glaukom som barn, ej medfött, och undrar hur pass ovanligt det är.

Svar: medfött glaukom är mycket sällsynt, barn glaukom klassas som en form av medfött glaukom där missbildningar i trabekelverket möjligtvis inte är så omfattande och så därför uppkommer glaukomet under barndom.  Hittade inte någonstans statistik på hur många fall som finns i Sverige. Kan tillägga att inte heller finns statistik på hur många vuxna glaukom finns i landet. Frågan har svarat tidigare på detta forum. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet