Trycka i ögonvrån

170602

Fråga: Jag har flera sorters ögondroppar som skall sänka trycket. På bipacksedeln står att man skall trycka med fingret i ögonvrån 1 minut efter droppandet och vänta minst 5 minuter innan nästa droppe tas. Skall dessa minuter räknas från det att droppen har nått ögat eller från det att man tryckt färdigt med fingret? 

Svar: att trycka på ögonvrån är för att minska att dropparna kommer till halsen och till resten av kroppen. Att vänta 5 minuter mellan dropparna är för att man inte vill spola varandra. Jag skulle räkna från att dropparna har nått ögat. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet