Gråstarroperation och glaukom

170603

Fråga: Är 73 år, vid 62 upptäcktes glaukom och Duotrav sattes in. Har varit stabilt sen dess, ytterst liten försämring. Har dock problem med irriterade ögon av dropparna och tryckoperation diskuterades. Eftersom jag hade lindrig katarakt opererades dessa. Nu har en kraftig försämring av mitt glaukom inträffat. Kan det ha med kataraktoperationen att göra? Det sades mig att det brukar ha en positiv effekt på glaukom, men kan det finnas en negativ också.

Svar: om man kollade ögontrycket dagen efter operationen och det var bra, behöver man inte oroa sig för själva gråstarroperationen. Vanligtvis sänker man ögontrycket några millimeter med gråstarroperation. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet