Synfältet och körkortet

170213

Fråga: jag har fått besked av ögonläkare att jag kommer att få körkortet indraget p.g.a. nedsatt synfält. Har på vänster sida haft borta nedre delen av synfältet i 10 år, nu har jag ett litet synfältsbortfall i den nedre delen hö öga.
Det som gör mig förtvivlad är att jag har full syn och ser allt runt omkring mig ännu, har inga som helst problem att köra bil. Kan man göra något för att få behålla körkortet?


Svar: för att behålla körkortet enligt lagen ska man både se bra men också har inte så stora synfältsskador som riskerar i trafiken. Du kan samråda med din ögonläkare för att gå vidare i frågan eller annars be att få en s.k. "second opinion". Jag kan inte uttala mig i enskilda fall ang. körkortet.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet