Ultraviolett och glaukom?

170403 

Fråga: Hej jag har träffat några män som i likhet med mig fått glaukom konstaterad i 60-årsåldern. Ingen har någon kännedom om att sjukdomen förekommit i släkten. Däremot har vi alla tillbringat mycket tid på sjön som seglare och i några fall även tjänstgjort på fartyg. Kan det vara något samband?

Svar: Det finns inget samband mellan "tiden på sjön" och glaukom. Däremot gråstarr har man i vissa studier kopplat ihop med ultraviolett strålning. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet