Opererar gråstarr?

170424

Fråga: Min mor är 89 år har haft grön starr på båda ögonen i ca 20 år samt grå starr på båda ögonen, nu ser hon väldigt lite. Har gått på kontroll i många år var 6 månad de kollar trycket och hon har i alla år använt ögondroppar. Min fråga: om man opererar grå starren kan hon då se bättre?

Svar: om synnedsättningen beror mest på gråstarr, kan en gråstarroperation hjälpa henne. Däremot, om synnedsättningen beror mest på glaukom (dåliga synfält), kommer inte en gråstarroperation att tillföra så mycket. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet