Gråstarroperation och ögontrycket

170403 

Fråga: Jag har normaltrycksglaukom sedan flera år. Jag fick diagnosen 2010. Jag kontrolleras på ögonklinik. Vid senaste kontrollen var trycket 18 mmHg. Jag har också lättare grå starr. Nu planeras operation av grå starr. Jag har fått beskedet att operationen kan vara till fördel för glaukomet genom att lätta på trycket. Är detta den gängse uppfattningen?

Svar: det är vanligt att gråstarrsoperationen sänker ögontrycket men inte alltid. Studierna säger att genomsnitt kan man sänka trycket på 3-4 mmHg några månader efter operationen. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet