Biverkningar av ögondroppar?

161022

Fråga: Jag är glaukompatient sedan 1995. Jag är nu 49 år.
Kan inte längre ta Betablockare, Cosopt m.fl, vilket ger mig yrsel och mycket låg hjärtfrekvens. Dessutom har jag mycket dålig sårläkning. Detta blir nu ett problem då jag behöver operera ögonen. Orsaken är att jag har fått A-vitamin samt Retinolbindande proteinbrist. Båda ligger utanför referensintervallet.
A-vitaminet är mycket långt under med ca 350 ug/l. Sår läker inte som de ska och är öppna mer än en vecka och därefter läker det inte ihop under förrän flera månader.

Nu undrar jag om mina mediciner kan vara orsaken till min A-vitaminbrist? Cosopt och Azopt är mediciner jag tagit sedan 1995.Kollar man i Fass ser man att man inte bör ta dessa när man har problem med levern.
Mina problem är alltså att jag behöver sänka trycket då medicinerna jag nu tar inte tar ner trycket till adekvat nivå. Har 25, 26 på ögonen idag med full medicinering. Tar droppar 6 gånger om dagen. Jag jobbar heltid som IT-ingenjör och detta håller inte längre. Jag behöver ha tillbaka min syn.

Vad bör jag göra med tanke på min dålig sårläkning?

Kan Azopt och Cosopt vara boven i detta drama?

Svar:

1)      Det står i FASS följande: "AZOPT har inte studerats på patienter med nedsatt leverfunktion och rekommenderas därför inte till sådana patienter." D.v.s. först måste du vara säkert på att du har nedsatt leverfunktion. Leverfunktionen kan kontrolleras hos vårdcentralen.

2)      Du verkar stå på maximal terapi (ögondroppar), då är det laserbehandling nästa steg och i ditt fall är det SLT att rekommendera.

3)     Annars är det att går vidare med en operation, självklart måste man beakta sårläkningen.
Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet