Behandling?

161120

Fråga: Jag är en 61-årig man som medicinerar mot högt ögontryck. Vänster öga har trycket 21, höger 34 mm Hg. Jag har mycket tjocka hornhinnor. Trycket har varit konstant de sista mätningarna. Synfältet är bra och förändras inte. Jag behandlar med Latanorost-droppar en gång per dag.

Min förra läkare tyckte vi skulle fortsätta med denna behandling, med täta halvårsvisa kontroller. Men nu tycker en ny läkare att ögat skall laserbehandlas. Jag är osäker på om jag vill följa detta råd, speciellt med hänsyn till att mitt tryck och synfält inte förändras och att lasern verkar vara av destruktiv ALT-typ.

Vad tycker du?

 

Svar: om synnerven och synfältet är normala, har du inget glaukom. Dessutom har du tjocka hornhinnor, d.v.s. du har ganska låg risk att utveckla glaukom, jag skulle inte laserbehandla men som alltid varje fall är individuellt. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet