Har jag större risk att bli blind än dom som får det senare i livet?

160611

Fråga: Jag har nyss fått veta att jag har fått grön starr. Hade högt tryck i båda ögonen 40 i ena och 43 i andra. Jag är 49 år. Har jag större risk att bli blind än dom som får det senare i livet?

 

Svar: det beror mycket på hur mycket av synfältet är skadat vid diagnosen och i vilken takt skadorna kommer att utvecklas. Om man har stora synfältsdefekter från början och om dessa utvecklas snabbt, löper man större risk till blindhet om man får diagnosen i "unga" ålder. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet