Normaltrycks glaukom

160412

Fråga: Jag läste någonstans att en ögonforskare i USA hade en teori om uppkomst av glaukom, nämligen att vid normaltrycks glaukom startar sjukdomen inte p.g.a. högt tryck i ögat, utan i mellanhjärnan. Det skulle ju i så fall inte vara en ögonsjukdom,
utan en neurologisk sjukdom. Vet du något om detta?

Svar: normaltrycks glaukom är en "annorlunda" typ av glaukom där glaukomskadorna i synnerven inte verkar ha ett starkt samband med ögontrycket. Fortfarande vet man inte varför synnerven skadas trots det låga trycket.


Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet