Fråga: Jag går regelbundet och kollar trycket som började som 26/27 men under de två senaste åren sa

150513

Fråga: Jag går regelbundet och kollar trycket som började som 26/27 men under de två senaste åren sakta ökat till numera 29/30. Tar Timolol ögondroppar 2 ggr/dag. Har frågat min läkare om jag inte kan få starkare droppar men han tycker inte det är någon fara! Men det tycker jag! Är väldigt orolig för mina ögon och undrar om jag ska byta läkare eller kan jag ta dropparna 3 ggr på eget bevåg?

Svar: Du ska inte ta dropparna 3 ggr/dag på eget bevåg, du ska alltid följa den ordination som läkaren gett. Timolol 3 ggr/dag sänker inte trycket mer än att ta dem 2 ggr/dag, och vad som gäller för varje ögondroppe känner läkaren till. Man bestämmer ett måltryck för varje person, och det är många faktorer som påverkar vilket tryck som är acceptabelt just för dig. Fråga läkaren varför hon/han bedömer att du inte behöver sänka ögontrycket ytterligare så får du veta vad som gäller för just dig. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet