Hur högttryck ska man ha?

1 Juni 2015

Fråga: Var i dag hos ögonläkare för diffus smärta i höger öga. Läkaren gjorde direkt en mängd tester och gav mig recept på ögondroppar, Taptiqom, samt beordrade mig att komma tillbaka om 3 dagar för vidare undersökning. Tydligen hade jag högt tryck i båda ögonen men framför allt i höger. Vä 24 Hö 43.
Med tanke på reaktionen och brådskan undrar jag "hur" högt är 43 i
tryck och är det "farligt"? Tacksam för svar!

Svar: Det finns ingen riktig gräns för ögontrycket men studierna är baserade på en gräns kring 21 mmHg. Trycket i sig är ingen sjukdom, det är en riskfaktor för att utveckla grönstarr.  Trycknivån måste alltid värderas till omfattning av synnervenskador. Trycket under 30 mmHg kan lämnas obehandlat men det finns inga studier om vad som händer med synnerven när ögontrycket är över 30 mmHg. Vanligtvis behandlas alla patienter med ögontrycket över 30 mmHg. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet