Ögontrycket hos optiker

Fråga: Jag undrar om det sätt man mäter ögontrycket på är lika tillförlitligt hos optikern
som hos ögonläkaren. Hos optikern mäts det ju med någon sorts "luftpuff" mot ögat, när jag var hos ögonläkaren var det en annan teknik.
Hur ofta bör jag (är 60 år) mäta ögontrycket när båda föräldrarna hade glaukom?
Tacksam för svar.Svar: optikerna använder en metod som kallas "luftpuff" eller på engelska NCT (non contact tonometer). Metoden är tillförlitlig men ibland kan ge lite högre tryck än metoden som ögonläkaren använder (Goldmann tonometer). Fortfarande är Goldmann tonometer bästa metoden för att mäta trycket.

Om båda föräldrarna hade glaukom med höga tryck skulle jag rekommendera att du kollar trycket hos optiker vart tredje år.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet