LaserbehandlingFråga: Har fått den gamla lasern 1 gång men känner att den nya SLT är skonsammare. Vad är skillnaden mellan de båda? Då trycket höjts så är det dags för en ny omgång enl. min läkare.


Svar: gamla lasern tror jag att du menar "argonlaser" (ALT). Det finns en annan typ av laser kallad selektiv laser trabekuloplasti "SLT" som är mycket skonsammare för ögat. Skillnaden är att de använder olika typ av våglängd och olika doser. SLT är "icke destruktiv" och kan därför användas många gånger och sänka trycket. ALT kan användas max 2-3 gånger. De flesta klinikerna i Sverige använder idag SLT. Trycksänkande effekterna visade sig i flera studier vara likvärdiga mellan ALT och SLT.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet