Koloskopi och ögontrycket

151205


Fråga: Jag gjorde en koloskopi förra året och fick "Buscopan", efteråt så hade jag ont i ögonen. Har grön starr på bägge ögonen, hur mycket påverkar detta medel ögonen. Ögonen var röda och jag hade ont väldigt länge, trodde att det var mina droppar som jag hade blivit känslig för. Har läst på nätet att detta medel kan påverka dom som har grönstarr. Varför informerar inte sjukvården om detta i sina brev som skickas när man får en tid för röntgen?

Svar: "Behandling med antikolinerga medel såsom Buscopan kan leda till intraokulärtryckstegring hos patienter som lider av odiagnosticerat trångvinkelglaukom. Därför ska patienter som utvecklar ögonsmärta och rödögdhet tillsammans med synförlust efter Buscopan-injektion omedelbart
uppsöka ögonläkare."  Så lyder texten i FASS. D.v.s. det handlar om patienterna som har en trångvinkel som kan utveckla en s.k. trångvinkelglaukom. Frekvensen i befolkningen av personer med trånga kammarvinklar är relativ låg. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet