Glaukom och MS

151205

 

Fråga: Igår fick jag diagnosen glaukom. 1981 fick jag synnervsinflammation.1996 fick jag min MS-diagnos. Idag har jag endast 10% syn på det ögat det andra har jag 100%. Jag undrar om glaukom kan ha att göra med min MS eftersom synnerven redan är skadad.

 

Svar: det finns inga studier som har kunnat visa en positiv relation mellan MS och glaukom. Däremot kan man säga att det är svårt att ställa diagnosen glaukom bland patienter som lider av Ms. Ibland kan synnervsutseende och synfältsdefekterna vara rätt så lika mellan de två olika sjukdomarna. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet