Ska jag använda mina ögondroppar?

150825

Fråga: Gick till ögonläkare p g av röda ögon och smärta i ögonen. Jag hade 21 i tryck på båda ögonen och fick ta Lumigan 0,1 mg 1 månad till nästa åb. Då hade det gått ner till 15. Har ingen smärta längre men fortfarande röda och torra ögon. Nu säger läkaren att jag måste fortsätta med dessa droppar (otrevliga biverkningar) HELA MITT LIV?! Jag blev så chockad så jag visste inte vad jag skulle fråga. Förstår ingenting av detta, kan man inte sluta med dessa droppar när man väl börjat med dem eller? Läkaren talar tyvärr dålig svenska och har nog inte så lätt att uttrycka sig och informera heller. Har själv fått leta fram info på nätet ang. vad detta möjligtvis kan handla om och hamnat hos er.

Svar: Det finns ingen riktig gräns för ögontrycket men studierna är baserade på en gräns kring 21 mmHg. Trycket i sig är ingen sjukdom, det är en riskfaktor för att utveckla grönstarr.Trycket under 30 mmHg kan lämnas obehandlat men det finns inga studier om vad som händer med synnerven när ögontrycket är över 30 mmHg. D.v.s. i ditt fall är jag inte 100% säkert att du behöver någon behandling, men varje fall ska
bedömas individuellt. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet