Jag har i dagarna fått diagnosen glaukom. Tar Monoprost på kvällen och Timosan på morgonen. Då jag l

18 september

Jag har i dagarna fått diagnosen glaukom. Tar Monoprost på kvällen och Timosan på morgonen. Då jag läser om biverkningar som hjärtsvikt, stroke, myasthena gravis, hjärtinfarkt skrämmer det mig mer än att bli blind. Är dessa biverkningar vanliga?

Hur ser förloppet ut för glaukom? Leder sjukdomen oundvikligen till blindhet? Hur snabbt?  Läkaren sa att han tror att jag haft sjukdomen minst 5 år, kanske 10.

Dessa biverkningar är mycket ovanliga, de finns beskrivna för de substanser som ingår i dina ögondroppar. När man använder ögondroppar är dosen som tillförs till kroppen mycket liten, och det är därmed liten risk för biverkningarna. Förloppet för glaukom är individuellt, det kan man uttala sig om efter tex upprepade synfältsundersökningar.

Om man får behandling är det ovanligt att glaukom leder till blindhet, det beror bla på hur länge man haft sjukdomen innan man fick diagnos och behandling. Prata med din ögonmottagning hur det ser ut för din del.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet