I går var jag hos optikern och mätte ögontrycket i samband med en synundersökning, det visade sig at

12 september

I går var jag hos optikern och mätte ögontrycket i samband med en synundersökning, det visade sig att mitt tryck hade ökat från 24 (värde för 3 år sedan) till idag 30. Jag ställde frågan till min optiker om jag skulle behandlas dvs. via en ögonläkare. Han svarade att jag skall kolla trycket då och då för att se om det ökar eller minskar. Hur bör jag göra?
Med ett tryck på 30 så bör du undersökas ytterligare hos en ögonläkare för att kunna avgöra om du har glaukom. Därefter kan man ta ställning till om du behöver behandling. Men du ska inte fortsätta att endast kontrollera ögontrycket när trycket är så högt som 30. Be optikern skicka en remiss till ögonläkare.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet