Jag är 44 år och gjorde nyligen min första kontroll hos ögonläkare pga förhöjt tryck. Läkaren sa att

20 oktober

Jag är 44 år och gjorde nyligen min första kontroll hos ögonläkare pga förhöjt tryck. Läkaren sa att det var osäkert hur högt trycket är men att mina ögon såg friska ut i övrigt. Betyder det att jag inte har något tecken på glaukom?

Jag antar att du menar att läkaren sa att det är osäkert om du har glaukom. Det är flera olika undersökningar som man måste titta på för att avgöra om ditt höga ögontryck också innebär att du har glaukom och dt är ibland svårt att få ett säkert svar. Om läkaren sagt att ögonen ser friska ut i övrigt så tror jag att han /hon menar att du inte har glaukom. Du kommer troligen få göra fler kontroller längre fram, och det kan också bli aktuellt med behandling av ditt ögontryck fast du inte har glaukom. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet