I min släkt finns glaukom som debuterar tidigt. Hos mig (född -56) upptäcktes högt tryck när jag var

20 oktober

I min släkt finns glaukom som debuterar tidigt. Hos mig (född -56) upptäcktes högt tryck när jag var sju år. Jag är opererad sedan många år tillbaka och medicinfri med lågt tryck. Min dotter (född -87) fick högt tryck konstaterat när hon var 13 år. Sedan dess medicinerar hon trycksänkande. Nyligen har hon dock utvecklat allergi mot ögondropparna pga konserveringsmedlet och har nu tablett Diamox och två ögondroppar utan konserveringsmedel. Hon har även den senaste tiden periodvis haft 40-50 i tryck, haft dimsyn och sett regnbågsflimmer. Nu är dock trycket nere i 15-16.

Fråga: Hur kan man vara säker på att hon inte har den akuta varianten av glaukom?

Akut glaukom är just akut, dvs besvären kommer plötsligt med värk och högt tryck. Din dotter har ju haft högt tryck i många år så det talar mot glaukom. Vid akut glaukom finns vissa kännetecken i ögats främre delar, så man kan se vid undersökningen om det rör sig om ett akut glaukom.

Fråga: Finns det tillräckligt många och bra ögondroppar som inte innehåller konserveringsmedel

Vad som är tillräckligt antal är ju som du säkert förstår svårt att svara på. Det har kommit många nya droppar de senaste åren så det finns många att välja på idag, det kan du lugna din dotter med. Om det är tillräckligt antal att välja på för hennes del beror förstås på om dropparna har tillräckligt trycksänkande effekt för henne. 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet